Wat is een vleesthermometer?
Wie van een lekker stukje vlees kan genieten zal zeker willen gebruik maken van een professionele vleesthermometer, omdat het de interne temperatuur van je vlees en andere gerechten kan meten tijdens het kookproces. Zo kan je de perfecte cuisson van je vlees klaarmaken zonder enige moeite, het bestaat meestal uit een metalen sonde dat je in je vlees kan steken die verbonden zit aan een display unit wat de temperatuur zal weer geven.
Door de temperatuur correct te meten dat aan de binnenkant van het vlees kan een vlees thermometer ervoor zorgen dat je weet hoe gaar je vlees is. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je vlees nooit over of onder gekookt wordt, wat resulteert in de meest sappige, malse en smaakvolle gerechten. Je kan met je vleesmolen zelf ook je vlees gaan vermalen om zo je gerechten nog verser te maken en vermalen met je eigen kruidenmix.
Je kan kiezen uit een verschillend assortiment van vleesthermometers, zo kan je kiezen uit een analoge thermometer met een wijzerplaat en/ of een digitale thermometer met een digitale display. Zo kan je ook kiezen tussen een vleesthermometer dat is ontworpen om te blijven zitten tijdens het braad of kookproces terwijl je met andere snel even de temperatuur kan meten door de sonde er kortstondig in te steken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een vleesthermometer?
Nauwkeurigheid
Voor de meest perfecte resultaten moet je kijken naar een hoge nauwkeurigheid bij je vlees thermometer. Zo weet je exact de juiste temperatuur metingen waardoor je over het algemeen een betere lezing kan krijgen en een beter resultaat.
Sonde lengte
Je wil ervoor zorgen dat de lengte van je sonde lang genoeg is om diep genoeg in je vlees te kunnen steken: hoe groter stukken vlees je wilt bewerken hoe groter en langer de zonde moet zijn. Dit zorgt ervoor dat je het binnenste gedeelte van je vlees nauwkeurig kan meten om zo zeker te zijn van de cuisson.
Temperatuurbereik
Controleer of de vleesthermometer het temperatuurbereik kan meten dat je nodig hebt voor de soorten vlees die je wilt bereiden. Sommige thermometers hebben een breder bereik dan andere, wat handig kan zijn voor het koken van verschillende soorten vlees.
Snelheid van meten
Een goede thermometer zal ook de juiste snelheid hebben bij het meten van de temperatuur, sommige modellen zullen zo binnen enkele seconden een nauwkeurige meting kunnen weergeven waarbij andere meters meer hun tijd zullen nemen voor de juiste nauwkeurigheid van de meting.
Gebruiksgemak
Voor het gemakkelijk af te lezen van je vlees thermometer kan je het beste kijken naar een digitale thermometer met een groter duidelijker display, deze zijn vaak het meest gebruiksvriendelijk. Heb jij geen enkel probleem met het lezen van een analoge meter, dan kan je nog steeds gaan voor een analoge meter waar de cijfers en streepjes duidelijk staan genoteerd.
Er bestaan handige extra functies zoals het draadloos verbinden met één van je mobiele apparaten zoals je telefoon of tablet. Zo kun je deze ook programmeren met een bepaalde warmte instelling waardoor ze jou een signaaltje geven als het vlees gaar zou zijn. Overweeg deze extra functies als deze voor jou ook een meerwaarde toevoegen.
Hoe werkt een vleesthermometer?
Voordat we de temperatuur kunnen meten met onze vleesthermometer moeten we het vlees plaatsen in de oven of pan naar keuze om zo de gewenste temperatuur te verkrijgen en als volgt de sonde al plaatsen in het vlees om zo de temperatuur te kunnen volgen tijdens het kookproces.
Als je gebruik maakt van een vleesthermometer die je maar tijdelijk moet toepassen moet je eerst het vlees plaatsen in de oven of in de pan het even laten bakken en sudderen in de pan om vervolgens de temperatuur af te gaan meten om zo de temperatuur te kunnen controleren.
Het meten van de juiste temperatuur gebeurt door de sonde in het midden van het vlees te plaatsen, dit is ook essentieel voor het bereiden van je gevogelte en varkensvlees om zo ziekteverwekkende bacteriën te kunnen doden. Deze tool kan letterlijk door iedereen gebruikt worden zelf als je een beginnende thuiskok bent of een chef-kok die al jaren in de keuken staat.
Het zal zorgen voor de perfecte resultaten en de garantie bieden van smaakvolle en veilige maaltijden voor jou en jouw gasten.
Wat is het beste een digitale of een anologe vleesthermometer?
Een digitale thermometer is makkelijker af te lezen dan een analoge thermometer omdat je de cijfers digitaal kan aflezen en de streepjes niet gaat moeten tellen. Afhankelijk van het model zal de precisie wel een grote rol spelen. Tijdens het meten van de temperaturen met een steek thermometer moet je de pin een 20-tal seconden in het midden van het vlees duwen om zo de kern te kunnen meten. Het handige aan de moderne digitale thermometers is dat je ze via bluetooth kan verbinden en in je vlees kan laten steken om zo de temperatuur van op een afstand te kunnen meten. Dit zorgt ervoor dat je op een digitale manier je vlees autonoom kan laten garen zonder veel inspanningen te leveren.
Mag je een vleesthermometer in de oven laten?
Een vleesthermometer zal meestal geschikt zijn om mee in je oven te plaatsen, dit kan je best nog eventjes nakijken op de gebruiks aanwijzingen. Als je gebruikt maakt van een professionele digitale vleesthermometer kan het zelf zijn dat je de gegevens van op een afstand kan bekijken. Door je thermometer tijdens het braden in de kern van jouw vlees te steken krijg je de juiste kerntemperatuur waardoor je exact weet wanneer het tijd is om je stukje vlees uit de oven of barbecue te halen. Let wel op dat je tijdens het schoonmaken van de thermometer hem niet in je vaatwasmachine steekt omdat deze hierdoor kapot kan gaan.
Hoe steek je een vleesthermometer in het vlees?
Je steekt de thermometer in de kern van het dikste gedeelte van je vlees. Het is belangrijk dat je voldoende afstand neemt van het bot, dit komt omdat het bot sneller kan opwarmen en zo verkeerde informatie kan aangeven tijdens jouw temperatuur lezingen. Zorg dus voor een mooie plaats in het midden van je vlees waar geen vet aanwezig is en plaats hem in tijdens het bakproces.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vleesthermometer?
Voordelen van een vleesthermometer
Nauwkeurigheid
Door de nauwkeurigheid van een vleesthermometer kan je nauwkeurig de temperatuur aan de binnenkant meten, waardoor je zo kan bepalen wanneer het vlees de gewenste gaarheid heeft bereikt.
Consistentie
Door het bepalen van de juiste temperatuur kan je zo ook consistent perfect gebakken vlees voorbereiden, zo hoef je enkel maar te vertrouwen op de indicator zoals de kleur of textuur en de juiste temperatuur aan de binnenkant van je vlees.
Veiligheid
Door je vlees thermometer te gaan gebruiken ben je ook zeker dat je vlees op een veilige manier wordt voorbereid, zo kan je de minimale interne temperatuur bekijken en controleren om zo zeker te zijn dat de bacteriën dood zijn voordat je geen voedsel overdraagbare ziektes oploopt.
Veelzijdigheid
Vleesthermometers kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten vlees, waaronder rundvlees, gevogelte, varkensvlees, vis en meer, en voor verschillende kookmethoden, zoals grillen, braden, roosteren en stoven.
Nadelen van een vleesthermometer
Onderhoud
Het onderhoud van een vlees thermometer is zeer belangrijk deze moet dus altijd perfect afgekuist zijn en onderhouden worden inclusief regelmatig een kalibratie uitvoeren tijdens het reinigen.
Leertijd
Het kan een bepaalde tijd duren voordat je vertrouwd raakt met het gebruiken van deze meter, dus moet je leren wat de bepaalde temperatuurwaarde moet zijn voor de perfecte uitkomst van jouw vlees. Dit is een leercurve die je zal moeten aanleren als je nieuw bent in de keuken.