Wat is een vleesmolen?
Een vleesmolen, wat sommige mensen ook wel een gehaktmolen kunnen noemen, is een keukenmachine die gebruikt wordt voor verschillende soorten vlees, gevogelte, vis en soms met groenten fijn te malen. Het bestaat uit een trechter waar je voedsel in kan plaatsen, wat vervolgens vermalen wordt. Door middel van een schroefmechanisme wordt het voedsel naar beneden geduwd waar het vermalen wordt door messen of maalschijven waardoor het vlees vermalen wordt tot de gewenste structuur.
Er zijn soorten vleesmolens, sommige worden handmatig aangedreven waar je een hendel moet draaien voor de maal beweging in gang te krijgen. En bij de andere wordt er elektriciteit gebruikt om de messen of schijven te laten draaien. Er zijn verschillende soorten maten en modellen, deze variëren van compacte handmatige molens voor thuisgebruik tot krachtige elektrische modellen die je zelf in de professionele keuken terug kan vinden.
Moderne vleesmolens kunnen ook gebruikt worden voor andere taken zoals het maken van worsten, bereiden van pasta en het vermalen van vis. Met je eigen creativiteit als limiet kan je zelf vleesvervangers maken met behulp van plantaardige ingrediënten.
Waar moet je op letten bij het kopen van een vleesmolen?
Verschillende soorten vleesmolens
De elektrische vleesmolen is net als een handmatige vleesmolen maar in een moderner jasje. Door gebruik te maken van stroom kan deze al het zware werk van je overnemen, waardoor ze efficiënt zijn om mee te werken en hebben geen krachtsinspanning nodig om te kunnen functioneren.
De handmatige vleesmolen is de bekendste versie. Waarschijnlijk heb je deze nog zien gebruiken door je oma of opa vroeger toen het nog gewoon was om je eigen gehakt te draaien. Je kon zo ook meteen van je gehakt, worsten en tartaar draaien, met de kruiding naar keuze. De vleesmolen heeft een hendel en een toevoertrechter om zo de beweging met wat armkracht in gang te zetten. Als je nog op zoek bent naar een messenset voor je verschillende soorten groenten en vlees te versnijden voor het maken van je gehakt of worsten, kan je deze ook vinden bij ons.
Hoe vaak gebruik je de vleesmolen?
Wil je de vleesmolen dagelijks gebruiken dan ben je op zoek naar een elektrische variant omdat het je werk en tijd zal besparen, want het maken van worsten en tartaar kan best vermoeiend zijn met een handmatige versie als je dit elke dag wilt doen. Ga je de machine maar een aantal keren per maand of maanden gebruiken, dan kan je met een handmatige versie verder.
Vermogen van een gehaktmolen
Kies je voor een elektrisch aangedreven gehaktmolen dan zal je moeten kijken naar het vermogen. Het vermogen bepaalt de kracht van de motor en hoe sterker je motor hoe meer vlees per uur en per minuten je kan verwerken. Enkel op het vermogen letten zal niet alles bepalen, er zijn ook factoren zoals de behuizing die ervoor kan zorgen dat je vleesmolen minder sterk kan zijn. Als je gaat kiezen tussen een metalen of kunststof behuizingen dan kan je ook al raden dat de metalen behuizingen sterker zal zijn om te presteren. Het vermogen van de algemene gehaktmolens zal zich bevinden tussen de 500W en 2000W. Denk er ook over na dat hoe meer vermogen en kracht je gaat gebruiken hoe meer energie dit zal verbruiken op lange termijn. Neem dus rustig de tijd om te kijken voor jezelf hoeveel energie je wilt verbruiken en hoe snel je wilt werken met het verwerken van je vlees.
De schijven van een vleesmolen
Bij het aankopen van vleesmolens krijg je een variatie schijven dat ervoor zorgt dat je de optie krijgt om je gehakt in verschillende diktes te kunnen vermalen. Voor de werking van de gehaktmolen optimaal te doen draaien is het aangeraden om dan ook verschillende schijven te gebruiken tijdens het maal proces. De meest voorkomende schijven dat je in huis wilt hebben zijn deze van een dikte van 3mm, 5mm en 7 mm.
Materialen van een vleesmolen
Als we gaan kijken naar een vleesmolen moet het bestaan uit duurzame materialen zoals roestvrij staal of gietijzer. Als je de machines goed onderhoud en proper houdt, gaan deze machines langer mee .
Accessoires van een vleesmolen
Afhankelijk van je vleesmolen kunnen er accessoires bijgeleverd worden, dit kunnen bijvoorbeeld verschillende maalschijven voor grove en/of fijne malingen zijn. Er zijn ook worstenvullers die jou helpen bij het maken van je verse worsten.
Hoe maak je een vleesmolen schoon?
Bekijk of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn voordat je ze in de vaatwasser steekt. Als je geen vaatwasser hebt kan je dit oplossen met een sopje en een schuurspons, voor stukken vlees die blijven hangen kan je altijd een metaal sponsje gebruiken voor het aangekoekte vlees.
Veiligheidskenmerken
Er zijn verschillende veiligheidsfuncties waar je eventueel naar uit kan kijken, zoals oververhittingsbeveiliging, deze zorgt ervoor dat je vleesmolen tot stilstand zal komen als hij oververhit raakt. Je kan ook gebruik maken van anti-slip voeten zodat je vleesmolen ter plaatse blijft staan bij het vermalen.
Merk en recensies
Om een beter beeld te krijgen van de vleesmolen die je mogelijk wilt in huis halen kan je kijken wat de recensies zijn van andere mensen. Zo zullen andere mensen hun mening delen en eventueel voor- en nadelen delen waar jij gebruik van kan maken.
Prijs-kwaliteitverhouding
Hoe hoger het vermogen van je vleesmolen zal gaan hoe meer de prijs zal stijgen. Afhankelijk van welk materiaal de vleesmolen gemaakt is, kan dit ook de prijs naar boven duwen. Afhankelijk van je gebruik kan je kiezen hoe professioneel je machine moet zijn.
Hoe werkt een vleesmolen?
Trechter
Voor te beginnen moet je de gewilde ingrediënten in de trechter van de vleesmolen steken. Deze kan je vinden aan de bovenkant van je vleesmolen.
Schroefmechanisme
Onder de trechter kan je het schroefmechanisme vinden. Bij het gebruiken van een handmatig model zal bij de draaibeweging van je handkruk de snijmessen draaien. Bij het gebruik van een elektrisch model zal men met een druk op de knop de elektrische motor inschakelen die ervoor zal zorgen dat de messen draaien.
Druk en malen
Door het draaien van de schroeven zal er druk worden uitgevoerd op je ingrediënten en zullen ze geplet worden tegen een reeks messen of maalschijven die onderaan de molen geplaatst zijn.
Messen of maalschijven
Je kan kiezen of je messen of maalschijven gaat gebruiken, afhankelijk van je keuze zal de textuur van je ingrediënten veranderen. De messen en maalschijven gaan ervoor zorgen dat het voedsel in kleinere stukjes wordt vermalen terwijl ze door de molen worden geduwd.
Uitvoer opening
Het eindresultaat is in zicht! Na het vermalen van je ingrediënten zal het gemalen voedsel uit de afvoeropening komen van je vleesmolen. Dit is waar je het gemalen vlees dan kan verzamelen en er bijvoorbeeld lekkere burgers van maken.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vleesmolen?
Voordelen van een Vleesmolen
Vers Gemalen Vlees
Je kan zelf naar je favoriete vleeswinkel stappen en je eigen stukjes vlees uitkiezen, zo ben je zeker dat de kwaliteit van je vermalen vlees is zoals jij het wilt. Zo kan je ook extra stukjes vet of kruiden rechtstreeks in de mix steken.
Controle over Textuur
Je hebt de volledige controle over hoe je vlees er uiteindelijk uit zal zien, als jij graag dikke brokken vlees hebt kan je deze aanpassen. Ben jij iemand die graag alles fijngemalen heeft waar je geen enkele dikke brok kan tegenkomen, dan kan je het vlees fijner gaan malen.
Gevarieerde Toepassingen
Je kan buiten vlees ook verschillende andere soorten ingrediënten door de machine duwen zoals bijvoorbeeld vis, gevogelte en groenten kunnen ook gemalen worden als je een krachtige machine in bezit hebt.
Eigen Recepten en Worstjes
Het maken van je eigen huisgemaakte hamburgers, gehaktballen of worstjes zal nog nooit zo snel gemaakt zijn. Als jij graag een bepaald smaakpallet wilt toevoegen door middel van een groentemix of kruidenmix is dit zo gedaan. Bij thema nights kan je bijvoorbeeld Mexicaanse of Spaanse kruiden toevoegen voor een volledig ander resultaat.
Controle over Vetgehalte
Bij voorverpakt vlees dat je kan kopen in de winkel weet je nooit hoeveel vet ze effectief gebruikt hebben om je vlees te malen. Voor mensen die graag een beetje extra opletten voor hun gezondheid kunnen hierdoor ook mager vlees zonder vetranden vermalen voor een mooi resultaat.
Nadelen van een Vleesmolen
Onderhoud en Reiniging
Het proper maken van een vleesmolen kan wel voor problemen zorgen, zo kan er bijvoorbeeld wat vlees vast zitten dat er moeilijk uit te halen valt. Bij een vleesmolen die vaatwasserbestendig is kan dit al veel van het kuiswerk oplossen.
Ruimte en Opslag
Afhankelijk van welke vleesmolen je in huis zal nemen, kan deze wel wat ruimte in beslag nemen. Handmatige vleesmolens zullen een beetje kleiner uitdraaien dan een volledig elektrische vleesmolen. Kijk goed naar de afmetingen zodat je weet hoe groot je vleesmolen mag zijn voor je deze koopt.
Zijn een vleesmolen en een hakmolen hetzelfde?
Een vleesmolen en een hakmolen zijn inderdaad twee verschillende machines. Met een vleesmolen ga je over het algemeen enkel vlees en vis vermalen, terwijl je met een hakmolen bijna elk product kan fijnhakken dat je maar wilt. Zo kan je van uien tot noten gaan. Het is dus duidelijk dat er een verschil zit tussen beide machines.