Wat is een inbouw oven?
Een inbouw oven is een elektrische keukenmachine die op dagelijkse basis door veel mensen wordt gebruikt voor het koken, bakken en braden, grillen of verwarmen van voedsel. Een oven gaat meestal gebruik maken van een geïsoleerde kamer waar de warmte zal worden gegenereerd door elektriciteit, gas of een andere warmtebron.
Ze kunnen variëren in verschillende groottes en ontwerpen met elk een aparte functie maar over het algemeen hebben ze dezelfde instellingen. Door gebruik te maken van een thermostaat kan je de temperatuur regelen en met gebruik te maken van de rekken of roosters kan je het voedsel plaatsen tijdens het bakken.
Een echte chef zal zeggen dat een oven essentieel onderdeel is van de keuken omdat je er verschillende gerechten in kan voorbereiden en het kan van een eenvoudige maaltijd naar een complex gebak gaan.
Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw oven?
Afmetingen
Het aankopen van een inbouw oven start natuurlijk bij de correcte afmetingen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de oven op een correcte plaats te installeren zodat het ook mooi op de keuken aansluit. Hoe beter je afmetingen zijn hoe mooier de oven tot leven kan komen in jouw keuken.
Type oven
Je kan ovens vinden in verschillende soorten en maten, zo kan je bijvoorbeeld een conventionele oven terugvinden, een convectie oven, ovens waar je stoom mee kan genereren of magnetron ovens. Kies zelf het type oven dat het beste bij jou kook prestaties past en kijk ook naar hoeveel ruimte ze in je keuken kunnen in beslag nemen.
Voordat je de oven gaat aankopen neem je best de afmetingen af in je keuken of de ruimte waar je de oven wil plaatsen om zo de perfecte machine in huis te halen. Zorg ervoor dat je formaat groot genoeg is met de juiste capaciteit om mee te koken.
Energie-efficiëntie
Een oven kan over het algemeen veel gaan verbruiken let dus op wat het energie verbruikt is wat vaak genoteerd staat op het energielabel zo kan je op voorhand al een energieberekening maken waardoor dat je de kosten al kan berekenen zo kun je kiezen voor een milieuvriendelijke machine.
Verwarmingssysteem
Je kan kiezen bij een oven voor elektriciteit of gas of een combinatie daarvan, elk systeem heeft ook zijn voor- en nadelen. Kies degene die het beste bij jou behoeftes en voorkeuren past, maar informeer je ook verder op welke voor- en nadelen specifiek zijn bij elke oven.
Functies en instellingen
Als je een oven gaat nemen kan je de beschikbare functies en instellingen van de oven best eens nakijken. De meest voorkomende instellingen zijn de temperatuurregeling, een timer, ontdooifuncties en soms heb je ook de optie voor een zelfreiniging te kiezen. Kies voor een oven met de functies waar jij echt gebruik van gaat maken want dit kan ook de prijs bepalen. Afhankelijk van jouw unieke kookstijl kan je dus ook beslissen welke functies je het meest nodig zal hebben.
Onderhoud en reiniging
Het kuisen van een oven kan best wel wat tijd in beslag nemen, het verwijderen van de rekken en bakplaten is echt een must om je oven zo professioneel mogelijk schoon te kunnen maken. Om je oven schoon te houden is het ook best om deze op wekelijkse of maandelijkse basis uit de kuisen.
Merk en betrouwbaarheid
Als je wilt gaan voor kwaliteit maar iets duurdere prijs kan je altijd kijken naar merken die bekend staan voor het bouwen van kwalitatieve en betrouwbare ovens. Als je ook niet echt zeker bent van het merk en van de kwaliteit kan je de reviews en beoordelingen van andere gebruikers lezen om zo het perfecte inzicht te krijgen van de prestaties en van de levensduur van het product.
Hoe werkt een inbouw oven?
Een inbouw oven functioneert net zo als de traditionele oven door elektriciteit of gas naar warmte om te zetten door gebruik te maken van een verwarmingselement of gasbranders. Door gelijkmatig de warmte te verspreiden in een afgesloten ruimte kan je de warmte controleren. Met behulp van een thermostaat kan je de temperatuur regelen door het verwarmingselement aan een uitschakelaar uit te schakelen. Door een ventilatie venstertje zorg je ervoor dat de lucht gelijkmatig kan circuleren terwijl de isolatie ervoor zorgt dat de warmte aan de binnenkant wordt behouden. De warmteoverdracht zal plaatsvinden via de convectie en geleiding hierdoor kan je voedsel gelijkmatig worden gebakken of gegrild.
Wat zijn de voor- en nadelen van een inbouw oven?
Voordelen van een inbouw oven
Ruimtebesparing
Een inbouw oven wordt voornamelijk in keukenkasten geplaatst, hierdoor kan het zijn dat ze minder vloeroppervlakte een beslag nemen en door dit toe te passen zal de keuken een opgeruimde uitstraling weergeven.
Esthetiek
Als je graag van een keuken hebt dat esthetisch in elkaar vloeit en er een naadloze geïntegreerde uitstraling weerspiegelt in jouw keuken kan je beter gaan voor een ingebouwde oven dit zal ervoor zorgen dat je visueel een mooie keukeninrichting hebt.
Flexibiliteit
Deze ovens worden vaak op ooghoogte geplaatst hierdoor kan je gemakkelijk bij de oven geraken zonder je te bukken wat zorgt voor een comfortabele ervaring tijdens het gebruik.
Maatwerk
Als je kiest voor een in wou oven kan je oven aangepast worden met de specifieke behoeften voor de gebruiker en zo worden ze vaak geleverd met aanvullende functies en accessoires die ervoor kunnen zorgen dat je een betere kookervaring hebt. Dit gaat meestal alleen van toepassing bij het aankopen van een bepaald model in de winkel zelf.
Nadelen van een inbouw oven
Minder draagbaarheid
Doordat jouw oven is ingebouwd zal hij permanent in je keuken geïnstalleerd blijven, zo kan je ze niet verplaatsen naar een andere locatie, wat voor sommige mensen niet evident is.
Mogelijk beperkte keuze
Het kan zijn dat je een beperkte keuze hebt van modellen die bij jou in jouw keukenruimte passen. afhankelijk van de afmetingen in de capaciteit die erbij je in de ruimte past zal je moeten bepalen welke over jij zal nemen. Je zal ook nooit dezelfde sfeer ervaren als bijvoorbeeld gebruik te maken van een pizzarette voor 6 personen