Wat is een wokpan?
Een wokpan komt oorspronkelijk uit de Aziatische keuken, met name uit China. Het is een pan dat een typerende vorm heeft, het is een brede en ondiepe kom met een ronde bodem. De meest voorkomende wokpannen zijn gemaakt van materialen zoals gietijzer, koolstofstaal, roestvrij staal of aluminium.
De pannen zijn ontworpen voor roerbakken op een snelle manier klaar te krijgen aan de hand van hoge temperaturen te gebruiken. Door gebruik te maken van een hoge schuine zijwand is het gemakkelijk om je ingrediënten te roeren en te schudden terwijl je aan het koken bent. Door te koken met een wokpan kan je veel sneller te werk gaan en ga je ook minder olie gebruiken, omdat de hitte op een gelijkmatige manier verdeeld wordt over het pan oppervlak.
Je kan een wokpan gebruiken voor verschillende soorten kooktechnieken, zo kan je ermee roerbakken, frituren stomen en zelf mee stoven. Ze zijn heel bekend in de Aziatische keuken maar worden wereldwijd gebruikt voor verschillende gerechten aangezien het een veelzijdige en efficiënte manier van koken aanbiedt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een wokpan?
Materiaal
Er zijn verschillende soorten materialen die uitstekend zijn voor een wokpan te maken, zo kan je bijvoorbeeld een wokpan uit koolstof staal of gietijzer gebruiken omwille van het uitstekend vasthouden en het gelijkmatig verdelen van de warmte. Voordat je deze pannen gaat gebruiken moet je ze wel even inbranden om ze goed te kunnen onderhouden.
Naast deze pannen bestaan er ook wokpannen uit roestvrij staal of aluminium, deze materialen zijn lichter om te hanteren maar vereisen over het algemeen ook minder onderhoud. Het verschil van materiaal zorgt ook voor een verschil in kwaliteit, zo kunnen deze pannen minder goed hun warmte vasthouden.
Bodemtype
Er zijn platte bodems en ronde bodems. Een platte bodem wordt gebruikt om te koken op elektrische kookplaten en inductie kookplaten. De pannen met een ronde bodem zijn ontworpen om te gebruiken op gasfornuizen.
Handvatten
Voor het handig hanteren van de wok of het vergemakkelijken van het opschudden van de ingrediënten kan je op zoek gaan naar een model met een lange steel en/of helper handle. Modellen dat beschikken over een houten handvat zullen dan weer wat koeler blijven dan een metalen handvat, maar omwille van het hout zal je er meer zorg voor moeten hebben.
Grootte
De maat van een wokpan is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je moet voorbereiden en in welke tijdsperiode. Als je graag voor je familie een gerecht wilt voorbereiden heb je allicht niet de grootste wokpan nodig, ben jij bijvoorbeeld een chef die voor grote groepen voedsel moet voorzien ga je al naar een maatje groter mogen zoeken.
Diepte
Als je bent geïnteresseerd in het maken van stoofschotels of het stomen van voedsel dan kan je beter uitkijken naar een wokpan dat aan de diepere kant gebouwd is. Zo heb je meer ruimte voor je gerechten tijdens het koken.
Coating
Als je wokpan een antiaanbaklaag heeft zal je allicht een kleinere hoeveelheid olie nodig hebben om je gerechten voor te bereiden, let op, na een bepaalde periode zal deze laag ook vervagen en dus niet zijn volledige functie uit kunnen voeren.
Als je toch kiest voor een ongecoate wokpan, dan zal je de pan moeten vereisen van een seasoning. Hier zijn voldoende tutorials voor op YouTube terug te vinden, hierdoor gaat de pan langer mee gaan op lange termijn waardoor het de beste keuze is om dit te doen.
Prijs
Een goede pan kan al een aardig centje kosten, je kan hiervan een investering maken als je ze regelmatig gaat gebruiken maar als je niet veel Aziatisch gaat koken kan je al eerder naar een goedkoper budget gaan.
Hoe werkt een wokpan?
Een wokpan heeft een kenmerkende vorm waar de hoge schuine zijwanden ervoor zorgen dat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld over het hele oppervlak. Door de ronde bodem kan je de ingrediënten snel gaan roeren en schudden. Als je gaat wokken zal je meestal gebruik maken van zeer hoge temperaturen, door het snelle kookproces gaan we zorgen dat de natuurlijke smaken en texturen van de ingrediënten bewaard worden.
Roerbakken is een van de meest voorkomende kooktechnieken dat je zal tegenkomen met een wokpan. Hier worden de ingrediënten geroerd en geschud boven een hoog vuur, waardoor ze gelijkmatig blootgesteld worden aan de hitten. Hierdoor gaat je voedsel niet meer aan de pan blijven kleven. Omdat we gebruik gaan maken van de hoge temperaturen en het kookproces versneld wordt, is het normaal om je ingrediënten in fases toe te gaan voegen. De volgorde van producten is harde groenten en vlees als eerst, en als volgt gaan we de sneller kookbare ingrediënten aan toevoegen zoals bijvoorbeeld bladgroenten of je favoriete sauzen.
Je gaat wokken met hoge temperatuur, daardoor wordt een kleine hoeveelheid olie gebruikt, de olie zorgt ervoor dat het voedsel niet aan de pan zal kleven en om de smaken beter met elkaar te laten mengen. Door de vorm van de pan gaan we de ingrediënten makkelijk en efficiënt met elkaar kunnen roeren en door elkaar schudden. Hierdoor verkrijg je een gelijkmatige verdeling van de warmte en zal je voedsel niet meer aan de bodem van het plan blijven plakken.
Naast het roerbakken zijn er natuurlijk verschillende methodes om je voedsel te gaan voorbereiden, zo kan je bijvoorbeeld ook je voedsel frituren, stomen, stoven en zelfs koken. Door de veelzijdigheid van de wok kan je verschillende kanten opgaan en zo ook verschillende gerechten uitproberen! Veel plezier ermee
Wat zijn de juiste eigenschappen voor een wokpan?
Voor je begint aan het maken van een gerecht wil je ook altijd weten welke ingrediënten je nodig hebt en wil je ook de beste kwaliteit voordat je ze gaat aankopen. Hetzelfde principe wordt namelijk toegepast bij het aankopen van een goede stevige wokpan, een pan die je echt een wokpan kan noemen. Er zijn over de jaren heen verschillende aftreksels van pannen gemaakt die ze namelijk ook een wokpan zouden kunnen noemen, maar die eigenlijk helemaal geen wokpannen zijn. Welke eigenschappen maken een wok nu echt een wok?
Is een wokpan geschikt voor inductie?
Als je op zoek bent naar een wokpan waar je mee kan koken op inductie is het belangrijk dat de platte bodem gemaakt is van een magnetisch materiaal. Hierdoor ga je de beste interactie creëren met het inductieveld en zal je de meest efficiënte manier van warmteoverdracht krijgen. Dit heb je nodig tijdens het wokken omdat je hoge temperaturen wilt krijgen tijdens het koken.
Weet wel dat als je een inductie wokpan gaat gebruiken het nog niet de volledige functie van een echte wokpan zal hebben, als je gaat kijken naar een wokpan dat ze gebruiken op het hete vuur dan zal je merken dat deze bol zal staan aan de bodem. Een wokpan houd ervan om omringd te zijn met vuur, en hier zal je hem dus echt in zien schijnen, inductie houdt dit tegen maar het zorgt voor een heel goed alternatief.
Wat doet een goede warmtegeleiding bij een wokpan?
De warmtegeleiding van een goede wokpan spreekt boekdelen, hij zal ervoor zorgen dat de pan snel heet wordt en dat de warmte tegelijkertijd gelijkmatig over de hele pan verspreid zal worden. Dit is één van de meest essentiële eigenschappen om te hebben tijdens het maken van een roerbakei.
Als je op zoek bent naar een echte wokpan kan je meteen de gietijzeren modellen afslagen, je wilt een wokpan dat op korte tijd een hele hoge temperatuur kan bereiken en dat zal niet lukken met dit materiaal.
Als we naar een aluminium model gaan kijken, kan je ook al merken dat het een minder goede keuze is omdat deze snel kapot zal gaan. Tijdens het gebruiken van deze wok moet je pan altijd een coating hebben, maar deze zal snel lossen tijdens het koken met hoge temperaturen. Als je temperaturen te hoog worden kan je zelf in contact komen met gevaarlijke dampen, wat niet echt de bedoeling is als je aan het koken bent en met je neus boven het vuur hangt.
De betere keuzes van pannen zul je vinden bij het nemen van RVS en plaatstaal, deze zijn het meest geschikt voor het uitvoeren van de nodige taken en daardoor ook mijn favoriete keuzes. Plaatstaal zal de beste keuze zijn door het snel opwarmen van de pan maar ook door het behalen van hoge temperaturen. Het materiaal zal ook zorgen voor een natuurlijke anti-aanbaklaag, wat ideaal is voor het verlengde leven dat de pan je te bieden heeft.
Wil je gebruik maken van een goede wokpan dat je op dagelijkse basis wilt en kan gebruiken, dan zou je kunnen kiezen voor een RVS wokpan, deze is geschikt om te plaatsen in je vaatwasser en heeft zo goed als geen onderhoud nodig.
Wat zijn de voor- en nadelen van een wokpan?
Voordelen van een wokpan
Snel koken
Door gebruik te maken van hoge temperaturen kan je met een wokpan snel voedsel op tafel krijgen, dit kan handig zijn voor als je drukke dagen hebt of graag een snelle maaltijd wilt bereiden.
Veelzijdigheid
Doordat je met een wokpan kan roerbakken frituren, stomen, stoven en koken worden ze natuurlijk als veelzijdige pannen bekeken. Ze zijn perfect voor het leren bereiden van verschillende gerechten.
Behoud van voedingswaarde
De korte kooktijden gaan ervoor zorgen dat je ingredïenten zich gaan behouden van hun voedingsstoffen en als gevolg blijven ze lekker knapperig.
Efficiënt gebruik van olie
Als je met je gezondheid bezig bent en graag wat minder olie in je maaltijden wilt gebruiken, dan zijn wokpannen ideaal aangezien je maar een kleine hoeveelheid olie nodig zal hebben omdat je gaat koken met hoge temperaturen.
Gelijkmatige warmteverdeling
Door de vorm van je wok zal er een gelijkmatige verdeling zijn van de warmte over de pan, wat essentieel is voor het succesvol maken van je favoriete roerbakken.
Nadelen van een wokpan
Speciale techniek vereist
Effectief koken met een wok vereist vaak wat oefening en beheersing van specifieke technieken zoals snel roeren, schudden en het toevoegen van ingrediënten in fasen.
Onderhoud van ongecoate wokpannen
Als je gebruik wilt maken van een ongecoate wokpan, dan zal je deze moeten inbraden of wat sommige mensen zeggen seasonen. Als je dit doet zal je hem regelmatig moeten onderhouden voor roestvorming te gaan voorkomen.