Wat is een waterkoker?
Een waterkoker is een elektrische machine die speciaal ontworpen is met een waterreservoir en een verwarmingselement. Wanneer je de waterkoker inschakelt begint het verwarmingselement in het reservoir zich te verwarmen, waarna het water snel daarna zal beginnen koken. Zodra de temperatuur bereikt is zal de waterkoker automatisch uitschakelen.
Sommige waterkokers hebben extra functies, zoals instelbare temperatuurregeling voor bepaalde drankjes, warmhoudfuncties of filters om onzuiverheden uit het water te filteren.
Waterkokers worden vaak gebruikt voor het zetten van instant soep, thee en/of koffie. Handig voor als je snel een warm drankje wilt drinken.
Hoe kies je de juiste waterkoker?
Capaciteit
De capaciteit van je waterkoker is best belangrijk en is goed om op voorhand al over na te denken. Waterkokers hebben verschillende vormen en maten, maar waar gebruik je hem voor? Ga je hem gebruiken voor een kopje koffie of een thee, dan heb je waarschijnlijk al genoeg met een waterkoker van 1 liter. Heb je een groot gezin of komen er vaak vrienden en familie over de vloer die ook graag een warm drankje drinken, dan is het handig om een grote capaciteit op te zoeken zoals 2-3 liter.
Snelheid
De snelheid van het water dat moet koken wordt vaak bepaald door het vermogen van je waterkoker. Waterkokers die dus een hogere wattage hebben, bijvoorbeeld 1500 watt, zullen een kortere kooktijd hebben dan een waterkoker met 800 watt. Dit kan handig zijn om te weten voor als je snel water nodig hebt of niet, bijvoorbeeld in restaurants en op het café zijn de hogere wattages in gebruik.
Materiaal
Roestvrij staal en glas zijn de meest voorkomende keuzes vanwege hun duurzaamheid en veiligheid. Het roestvrije staal is bekend om zijn duurzaamheid maar is ook bestand tegen corrosie. Glas daarentegen heeft een moderne uitstraling en maakt het mogelijk om het kookproces van dichtbij te zien, sommige waterkokers hebben ook led verlichting waardoor dit spectaculair is om te zien in de avond of vroege ochtend. Er is ook een groter risico met glas aangezien deze meer kans heeft om te breken bij het stoten van de waterkoker.
Veiligheidskenmerken
De functies waar je op wilt letten zijn: automatische uitschakeling, droogkookbeveiliging en een stevig handvat. De automatische uitschakeling zorgt ervoor dat als het kookpunt bereikt is de waterkoker zal uitschakelen, zo voorkomen we overhitting. De droogkookbeveiliging is een hele goede beveiliging om de waterkoker te laten stoppen voor als er geen water meer in zou zitten, dit voorkomt beschadiging van je waterkoker. En als laatste hebben we altijd graag een stevige grip op onze waterkoker, met een stevig handvat zullen we voorkomen dat er minder ongelukken gebeuren bij het dragen van de hete waterkoker.
Waterkoker met temperatuurregeling
Er bestaan geavanceerde waterkokers met een instelbare temperatuur opties voor verschillende dranken zoals koffie of thee. Voor mensen die graag bijvoorbeeld groene thee drinken gaan de temperatuur iets lager zetten, dan bijvoorbeeld mensen die graag een hogere temperatuur zouden willen voor hun zwarte thee.
Gemak in gebruik
We kijken hier naar hoe makkelijk is de waterkoker te reinigen, en is er een 360° draaibare basis wat handig kan zijn voor links- en rechtshandigen. Wat ook altijd leuk is om na te kijken of dat de schenktuit afneembaar is en eenvoudig is om schoon te maken.
Open of gesloten verwarmingselement
Aan de binnenkant van een waterkoker zit een verwarmingselement, deze kan de oorzaak zijn voor kalkaanslag. Er bestaan dan ook 2 soorten verwarmingselementen, een open- en een gesloten verwarmingselement. Bij een gesloten verwarmingselement krijg je geen last van kalk omdat het element niet in rechtstreeks contact komt met het water. Het nadeel van deze methode is dat het water verwarmen iets langer kan duren voor het aan het koken komt. Bij een waterkoker met een open verwarmingselement is het dus wel belangrijk dat we controleren of hij beschikt over een kalkfilter. Deze filter zorgt ervoor dat het kalk tegengehouden wordt bij het inschenken van het warme water.
Overweeg of je functies zoals een warmhoudfunctie of geïntegreerde filter wilt. De warmhoudfunctie is gemaakt voor als je het water een bepaalde temperatuur wilt laten aanhouden zodat je een tweede lading thee of koffie kan laten volgen. De geïntegreerde filter gebruiken we om eventuele onzuiverheden in het water te laten verwijderen.
Merk en garantie
Recensies en reputatie van een merk doen altijd veel. Controleer ook de garantievoorwaarden voor het geval er toch problemen zouden zijn. Bij het kopen van een waterkoker kan je ook altijd terug kijken naar de vertrouwde merken omdat deze ook voornamelijk de meeste betrouwbaarheid gaan hebben en je ook kunnen dekken bij eventuele problemen.
Hoe maak je een waterkoker schoon en hoe ontkalk je hem?
Het regelmatig schoonmaken en ontkalken van je waterkoker is nodig voor zowel de levensduur van het apparaat als voor de kwaliteit van het water dat je gebruikt voor je thee of koffie. Hieronder vind je een van de manieren om jouw waterkoker schoon te krijgen.
Ontkalken met Azijn of Citroensap
Stap 1: Meng gelijke delen water en azijn of citroensap in de waterkoker. Zorg ervoor dat alle kalkaanslag ondergedompeld is. Als je geen azijn of citroensap hebt, kun je ook witte azijn gebruiken.
Stap 2: Zet de waterkoker aan en breng het mengsel aan de kook.
Stap 3: Laat het mengsel minstens 30 minuten inwerken (deze kan je ook doorheen de nacht laten inwerken).
Stap 4: Giet de vloeistof weg en spoel de waterkoker meerdere keren uit met schoon, koud water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.
Schoonmaken met Citroen
Stap 1: Snijd een hele citroen in dunne schijven en doe deze in de waterkoker.
Stap 2: Vul de waterkoker met water en breng het aan de kook.
Stap 3: Spoel de waterkoker uit met vers, schoon, koud water.
Tips voor Onderhoud
Regelmaat: Afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van de waterkoker, is het aan te raden om de waterkoker gemiddeld eens per maand te ontkalken.
Voorzichtigheid: Laat de waterkoker afkoelen voordat je eventuele restvlekken aanpakt om brandwonden te voorkomen.
Alternatieven: Als je geen azijn of citroensap wilt gebruiken, kun je ook zuiveringszout proberen. Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan driekwart gevuld met water en volg de stappen zoals hierboven beschreven.
Voordelen van Regelmatig Ontkalken
Energie-efficiëntie: Kalkaanslag kan leiden tot een hoger energieverbruik omdat het de warmteoverdracht vertraagt. Door regelmatig te ontkalken, voorkom je dit energieverlies.
Smaak: Kalkaanslag kan de smaak van je water (en dus je thee of koffie) beïnvloeden. Schoon water zorgt voor een betere smaak.
Levensduur: Regelmatig ontkalken en schoonmaken verlengt de levensduur van je waterkoker en voorkomt dat er problemen voor komen.
Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je waterkoker in een nieuw staat blijft, wat ervoor zorgt dat de drankjes even lekker blijven.
Met welke handige functies haal je meer uit je waterkoker?
Temperatuurinstellingen
Waterkokers met een instelbare temperatuur optie laat je water koken tot de gewenste temperatuur
Warmhoudfunctie
Met deze functie kan je het water op temperatuur houden voor een bepaalde periode.
Droogkookbeveiliging
Met deze beveiliging kan je waterkoker niet droogkoken, als er geen of weinig water in de koker zit schakelt deze uit.
Automatische uitschakeling
Hiermee zorgen we ervoor dat de waterkoker uitschakelt bij de gewenste temperatuur.
360° draaibare voet
Dit maakt het gemakkelijk om de waterkoker op te tillen en terug te zetten, het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent
Verwijderbaar kalkfilter
De filter helpt voor het verminderen van de kalk, het is handig als de filter makkelijk te vervangen is.
LED-indicator
Een LED-lampje dat aangeeft wanneer de waterkoker aan staat, zo zie je dat de waterkoker in gebruik is en licht mooi op in de avond.
Geluidssignaal
Dit is een waterkoker dat een geluidssignaal geeft wanneer het water aan de kook is.
Geïsoleerd handvat
Zelf als de waterkoker op zijn maximale warmte staat, kan je zonder probleem het handvat aanraken.
Wat zijn de verschillende soorten waterkokers?
Traditionele waterkoker
Een standaardtype waterkoker met een basis, een handvat en een deksel. Meestal zijn ze van metaal of kunststof en hebben een verwarmingselement dat het water verwarmt.
Glas waterkokers
Waterkokers met een glazen behuizing zijn er om een moderne uitstraling te geven aan je keuken, je kan zien hoe het water kookt en wordt ook soms verlicht met een led.
Retro waterkoker
Waterkokers met een nostalgisch ontwerp doen ons denken aan de tijden van vroeger. Ze kunnen een waardevol decoratief element toevoegen aan je keuken.
Inductie waterkoker
Met gebruik van een elektromagnetische inductie gaat de bodem van de waterkoker verwarmen.
Programmeerbare waterkoker
Een geavanceerde waterkoker biedt ons de mogelijkheid aan om de temperatuur en de kooktijd in te stellen voor verschillende soorten dranken.
Waterkoker met variabele temperatuur
Waterkokers laten je de temperatuur aanpassen voor dranken zoals koffie, thee of babyvoeding.
Waterkoker met warmhoudfunctie
Als het water klaar is met koken, houdt deze waterkoker het warm op de gewenste temperatuur voor een bepaalde tijd.
Reiswaterkoker
Compacte waterkokers die worden gebruikt om mee op te vouwen in onze reiskoffer voor het vertrekken op reis.
Slimme waterkoker
Deze waterkokers kan je koppelen met een app op je smartphone en bieden functies zoals het instellen van de temperatuur en het opvolgen van het kookproces.
Wat zijn de voor- en nadelen van een waterkoker?
Voordelen van een waterkoker
Snelheid
Een waterkoker gaat veel sneller water koken dan dat je met een gewone kookpan op het fornuis zal doen. Dit bespaart tijd en energie, zo kan je bijvoorbeeld 1 liter water opwarmen in maar liefst 2-4 minuten. Dit zou veel langer duren met een gewone pan omdat er geen direct contact is met het verwarmingselement.
Energie- en tijdbesparende waterkokers
Omdat waterkokers alleen maar het noodzakelijke water gaan verwarmen, zijn ze efficiënter dan het koken van grote hoeveelheden water op het fornuis. Het kan ook het proces van water koken op het fornuis versnellen door al voorverwarmd water uit de waterkoker mee in je pot te gieten.
Nauwkeurige temperatuurinstelling
Met temperatuurinstellingen kan je specifieke temperatuur instellen voor bepaalde dranken zoals koffie en thee. Voor mensen die graag bijvoorbeeld groene thee drinken gaan de temperatuur iets lager zetten, dan bijvoorbeeld mensen die graag een hogere temperatuur zouden willen voor hun zwarte thee.
Veiligheid
De functies waar je op wilt letten zijn: automatische uitschakeling, droogkookbeveiliging en een stevig handvat. De automatische uitschakeling zorgt ervoor dat als het kookpunt bereikt is de waterkoker zal uitschakelen, zo voorkomen we overhitting. De droogkookbeveiliging is een hele goede beveiliging om de waterkoker te laten stoppen voor als er geen water meer in zou zitten, dit voorkomt beschadiging van je waterkoker. En als laatste hebben we altijd graag een stevige grip op onze waterkoker, met een stevig handvat zullen we voorkomen dat er minder ongelukken gebeuren bij het dragen van de hete waterkoker.
Gemakkelijk schoon te maken
Waterkokers zijn over het algemeen heel makkelijk om te onderhouden, dit kan je wekelijks herhalen zodat er geen ophoping van kalk komt. Met behulp van een beetje azijn, een kalkfilter of commerciële schoonmaak azijn kan je een waterkoker op 10 minuten schoon krijgen. Voeg de azijn toe, laat het water koken en spoel uit tot de geur weg is, zo simpel kan het zijn.
Nadelen van een waterkoker
Ruimtegebruik
Een waterkoker kan in een kleine keuken plaats in beslag nemen, daarom is het om op voorhand na te gaan of je voor grote of kleine porties water wilt opwarmen. Als je geen keuken bergplaats hebt is dit iets om over na te denken.
Beperkte functionaliteit
Zoals de potten en pannen die we in ons huis hebben heeft de waterkoker maar één specifiek doel en dat is het verwarmen van water. Het is dan ook aangeraden om niets anders in je waterkoker te stoppen voor het bereiden van voedsel.