Wat is een stoomkoker?
Deze keukenmachine staat ook wel bekend als een stoomoven, het is een keukenapparaat dat voedsel gaat garen door gebruik te maken van stoom. Het werd door water verwarmen tot het kookpunt waardoor er stoom zou ontstaan. Na het maken van stoom wordt de stoom gelijk naar een afgesloten ruimte waar het voedsel in wordt geplaatst. Doordat het voedsel omringd gaat worden met stoom wordt het op een gelijkmatige manier gegaard terwijl het zijn natuurlijke smaak, voedingsstoffen en kleuren behoudt.
Een stoomkoker kan verschillende compartimenten hebben om zo verschillende gerechten tegelijkertijd samen te gaan bereiden. Je kan er verschillende ingrediënten in voorbereiden, de meest voorkomende zijn groenten, vis, gevogelte, granen en zoveel meer.
Waar moet je op letten bij het kopen van een stoomkoker?
Capaciteit
Voor het aankopen van een stoomkoker moet je weten hoeveel gerechten je tegelijkertijd zou willen stomen, zo kan je weten aan hoeveel capaciteit jij behoefte aan hebt. Als je graag meerdere gerechten tegelijkertijd wilt voorbereiden heb je ook meerdere stoom lagen nodig zodat de gerechten elkaar niet aanraken.
Vermogen
Het vermogen van de stoomkoker zal aangegeven worden in wattage over het algemeen geldt regel hoe hoger het wattage hoe sneller de stoom zal opwarmen en hoe efficiënter het voedsel bereid kan worden.
Instellingen en functies
Een stoomkoker kan je goedkoop en ook duurder aankopen, alles hangt af van de beschikbare instellingen en extra functies die erbij komen kijken. Zo kan je bijvoorbeeld een programmerbare timer verschillende stoomniveaus of voor geprogrammeerde kookprogramma's en uit automatische schakeling verkrijgen, maar dit zal ook betekenen dat de machine iets meer zal kosten.
Materiaal
Bij het kopen van een stoomkoker is het goed dat je kijkt naar een model dat BPA vrij materiaal gebruikt en bij voorkeur een model met stoom kommen en korven. De kwaliteit van elke machine is anders hierbij kan je ook kijken naar de reviews van andere mensen om zo zeker te zijn dat het van goede kwaliteit is.
Reiniging en onderhoud
Voor het makkelijkste onderhouden van je keukenapparaat kan je kijken of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn in eenvoudig in de schoonmaak. Zo hoef je niet te lang bezig te zijn met het opkuisen van jouw machine.
Ruimte en opslag
Sommige modellen zullen compact ontworpen zijn, wat ideaal is voor in de kleine keukens. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die jij in jouw keuken beschikbaar hebt, kan je kiezen voor een klein of een groter model.
Prijs en merk
Vergelijk de prijzen en kijk naar de reviews van verschillende merken om zo te weten welke stoomkoker binnen jouw budget past en waar je voldoende betrouwbaarheid hebt van de mensen dat hem gebruiken. Als je kan zorgen voor een machine die garantie biedt, dan heb je al wat extra gemoedsrust.
Hoe werkt een stoomkoker?
Door gebruik te maken van stoom om je voedsel voor te bereiden kan je gelijkmatige en gezonde gerechten en maaltijden klaarmaken. Het water zal worden verwarmd waardoor er stoom ontstaat die het voedsel zal omringen in een speciale stoom kom. Zo behoud je de natuurlijke smaken en voedingsstoffen terwijl je aan het koken bent zonder extra vetten of oliën. Met een stoomkoker kan je heel gemakkelijk en gezonde maaltijd voor gaan bereiden zonder smaken of extra voedingswaarde af te nemen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een stoomkoker?
Voordelen van een stoomkoker
Gezondere bereidingswijze
Door je voedsel te stomen heb je geen extra vetten of olie nodig. De noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen zullen worden behouden terwijl de natuurlijke smaak van je voedsel en gerechten zal worden geaccentueerd.
Behoud van voedingswaarde
Als je je gerechten voorbereidt zal je voedsel niet ondergedompeld worden in water of zal het niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zo kan je voedingsstoffen beter behouden dan bij andere verschillende kookmethoden of zoals bij het traditionele koken of bakken.
Veelzijdigheid
Je kan verschillende gerechten en ingrediënten voorbereiden in een stoomkoker, zo kan je bijvoorbeeld groenten, vis, gevogelte, granen en zelfs desserts hierin klaarmaken.
Gemakkelijk te gebruiken
Door het gemakkelijk in gebruik te zijn, door het bedienen van een programma timer of voor een gestelde kookprogramma's kan je maaltijden gemakkelijk voorbereiden zelf voor mensen die niet veel ervaring hebben in de keuken.
Tijd- en energiebesparing
Deze keukenmachines zullen minder energie verbruiken dan een traditionele oven aangezien ze minder oppervlaktes moeten gaan vullen, ook het voedsel zal op een snellere manier gaar worden dan bij andere kookmethodes dit komt door de gelijkmatige verwarming door de koker.
Nadelen van een stoomkoker
Beperkte kookmethoden
Het stomen van je voedsel is ideaal voor verschillende gerechten maar als je graag knapperigheid of roosterde texturen wilt hebben bij je voedsel dan is deze machine niet optimaal. Wat je wel kan doen is eerst je voedsel stomen en dan snel in de pan zwieren om extra krokante textuur te verkrijgen.
Kosten
Er zijn verschillende prijsklasse in deze kooktoestellen terug te vinden maar sommige modellen zullen al eerder een investering zijn dan een tijdelijke aankoop. Als je nog nooit een stoomkoker gebruikt heb, kan je beter eerst een goedkoop model kopen en kijken of deze machine bij jou past om daarna of het de investering waard is voor jou.