Wat is een soepmaker?
Een soepmachine, of ook wel een soepmaker genoemd, is een keukenmachine die ontworpen is om het proces van het maken van soep te vergelijken. Door middel van verschillende functies te combineren zoals het koken, blenden en het pureren van de ingrediënten om snel een eenvoudige verse soep te bereiden. Vaak worden soepmakers ook uitgerust met snelle en handige programma's en instellingen voor het verschillende soorten soepen, en ze kunnen ook worden gebruikt voor sauzen,smoothies en compotes. Hun populariteit is vanwege hun gebruiksgemak en tijdbesparende eigenschappen bij het maken van verse huisgemaakte soep.
Waar moet je op letten bij het kopen van een soepmaker?
Capaciteit
De capaciteit van een soepmaker hangt af van de hoeveelheid soep die je meestal maakt, dit is gemiddeld tussen 1-2 liter. Dus voor het kopen van een soepmaker kan je best kijken hoeveel soep jij echt wilt maken en voor wie, als je een groot gezin hebt of familie die graag langskomt voor een tasje soep, kan je beter kijken naar een capaciteit van 2-2.5 liter. Heb jij soep nodig voor 2 personen kan je best al kijken naar een capaciteit van 1 liter.
Functies
Er zijn veel verschillende soepmakers en ze hebben ook allemaal verschillende programma's voor het maken van verschillende soorten soepen, maar ze kunnen ook bijvoorbeeld sauzen en zelfs smoothies maken. Voor het kopen van een soepmaker kan je altijd best nadenken om te kijken wat het beste bij jou aansluit.
Vermogen
Hoe meer watt een keukenmachine of soepmaker bevat hoe krachtiger de motor zal zijn, wat dit inhoud voor een soepmaker is dat de mesjes harder zullen draaien en bijvoorbeeld bevroren voedsel ook sneller zullen kunnen verwerken en verwarmen. Hoe krachtiger de soepmaker hoe sneller jij dus een verse tas soep op tafel kan krijgen.
Materiaal
Het is van groot belang dat we de kwaliteit van het materiaal bekijken, we moeten vooral kijken naar de kan en het mes. Vaak zijn deze gemaakt van glas of roestvrij staal. Glas is meer milieuvriendelijker maar kan ook sneller breken of barsten maar is wel mooi transparant dus we kunnen zien hoe ver we staan met het kookproces. Het roestvrije staal is dan weer duurzamer en gemakkelijker schoon te maken, daar moet je dus goed over nadenken.
Veiligheidsfuncties
Een soepmaker kan verschillende veiligheidsfuncties hebben, een daarvan is het automatisch uitschakelen. Met deze functie zorgt de soepmaker ervoor dat hij zichzelf zal uitschakelen als de soep vermalen en het kookproces voltooid is, hierdoor kan de machine niet oververhitten. Er bestaat ook een oververhittingsbeveiliging, hiermee zorgt de soepmaker ervoor dat zijn temperatuur niet kan overschreden worden om schade te voorkomen. Waar ik persoonlijk ook waarde aan hecht is een vergrendeling van het deksel, moesten er kinderen rondlopen of het is je dag niet, ben je beveiligd voor het oplopen van brandwonden.
Reiniging
Voor je een soepmaker besteld kan je ook best kijken of de accessoires vaatwasserbestendig zijn voor snelle en eenvoudige reiniging. Na het maken van de soep is het ook belangrijk dat we de soepmaker ineens gaan proper maken zodat er geen resten in kunnen blijven plakken voor onze volgende soep-sessie. Het reinigingsproces kan ook gebeuren met het toevoegen van een beetje poetsmiddel en de machine laten draaien en vervolgens reinigen met proper water.
Bedieningsgemak
We zoeken altijd naar een machine die duidelijk en gemakkelijk in gebruik te stellen is, de bedieningsknoppen moeten duidelijk begrijpbaar zijn zonder een ingewikkelde instructie te hoeven lezen. De moeilijkheidsgraad kan je ook vinden bij sommige soepmakers waar de programma's al voorgeprogrammeerd zijn, zo hoef je met een druk op de knop te beslissen welke soep jij bijvoorbeeld wilt maken. Dit kan ook zijn voor smoothies, milkshakes en sauzen etc.
Prijs
Overweeg je budget en zoek naar een soepmaker die binnen dat budget valt, maar tegelijkertijd voldoet aan wat je zoekt in een soepmaker. Hierbij kan je best een budget opstellen voor je een soepmachine besteld, de prijzen van soepmakers liggen tussen de 50-150€ afhankelijk van de capaciteit en functies van de machine.
Garantie
Bij het aankopen van een soepmaker kan je kijken welke merken het meest gebruikt worden, de bekendere merken zullen een garantie aanbieden voor een aantal jaar na gebruik. Het is ook altijd goed om de handleiding te lezen om te weten wat mag en wat niet mag voor de garantie van je soepmaker te garanderen. Voorbeeld van bekendere merken zijn Philips, Moulinex, Tefal, Domo etc
Reviews en beoordelingen
Het lezen van reviews online zorgt ervoor dat jij een bepaald perspectief op het gebruik van de soepmaker kan krijgen. Als mensen tevreden zijn van hun aankoop zal dat ook te merken zijn in de reviews en eventuele foto's na gebruik, daarom is het lezen van andere mensen hun beoordeling handig omdat zij bepaalde negatieve maar ook positieve zaken zullen aantonen.
Wat zijn de standen en programma’s van een soepmaker?
Blenden
Het malen en mengen van je soep, afhankelijk van het model kan de intensiteit van het blend proces variëren. afhankelijk van welke soepmaker kan je je soep blenden tot er geen enkele brok meer aanwezig is en dat je een mooie gladde soep hebt als eindresultaat.
Koken
Sommige soepmakers hebben een kookstand dat de soep kan koken zonder hem te blenden. Deze stand wilt ook zeggen dat je andere gerechten er in klaar kan maken zoals sauzen met brokken of een dikkere soep met nog verse stukjes aardappel of wortel etc.
Smoothies
Er zijn soepmakers die een smoothie stand hebben, met deze functie kan je spelen en kan je ook leren smoothies maken. Dit wilt zeggen dat je alle vitaminen van je smoothie kan behouden en eventueel er brokjes in kan behouden.
Sauteren
Met de sauteer functie kan je de aroma's van al je groenten in de blender behouden, dit wil zeggen dat je de groenten mooi kan aanbakken en daarna kan laten blenden en inkoken met wat toegevoegd water en extra kruiden naar keuzen. Deze functie is natuurlijk niet in alle soepmakers beschikbaar dus je zal goed moeten kijken welke soepmaker deze functie heeft voordat je deze aankoopt.
Pulse-functie
Door het gebruik van kortstondige krachtige blend stoten gaat je soepmaker een bepaalde structuur creëren. Dit is een functie die gebruikt kan worden voor soepen en sauzen waar je wilt dat de textuur wat ruwer blijft, bijvoorbeeld dipsauzen met een crunch of soepen waar je nog een beet op hebt.
Automatische programma's
Hier zijn er voorgestelde programma's die je een keuze geven zonder zelf iets te hoeven invoeren, bijvoorbeeld : Tomatensoep, kippensoep, pompoensoep etc. Hier zijn de duur en intensiteit van de soepen al op voorhand ingesteld.
Stoomfunctie
Geavanceerde soepmakers hebben een stoomfunctie waar je groentjes en andere ingrediënten kan stomen.
Hoe werkt een soepmaker?
Een soepmaker is speciaal ontworpen om het proces van soep maken te vereenvoudigen en versnellen.
Ingrediënten toevoegen
Je begint met het toevoegen van al je gekozen groenten, bouillon, kruiden en andere extra's.
Instellingen kiezen
Op de machine bevinden zich verschillende programma's die in te geven zijn met de knoppen op het apparaat. De kunnen bijvoorbeeld uit/aan, blend/saute, temperatuurinstellingen etc.
Blenden en koken
Als je de ingrediënten hebt toegevoegd en de instellingen hebt gekozen, zal de soepmaker het proces starten van het verwarmen en blenden van de ingrediënten. De messen zullen beginnen malen en de soep zal geleidelijk verwarmd worden.
Kooktijd
De ingrediënten zullen gedurende een bepaalde tijd verwarmen en mengen. Dit zal natuurlijk variëren afhankelijk van de instellingen, welke soep je maakt en welke soepmaker je gebruikt.
Automatisch uitschakeling
Merendeels van de soepmakers uitgerust met een timer en zullen dan ook automatisch uitschakelen zodra ze klaar zijn.
Serveren
Als de soep klaar is, kan je ze rechtstreeks uit de kan serveren. Meestal zal er een handvat en schenktuit op de soepmaker staan om dit te vergemakkelijken.
Schoonmaken
Na het maken van een lekkere soep moesten we natuurlijk ook schoonmaken. Vaak zijn soepmakers ontworpen om de afneembare onderdelen eenvoudig in de vaatwasser te steken.
Als je alles in 1 soepmaker hebt bespaar je natuurlijk ook meer tijd en heb je minder afwas.
Wat zijn de voor- en nadelen van een soepmaker?
Voordelen van een soepmaker
Efficiëntie
Een soepmaker combineert het kook- en blend proces in 1 apparaat, daardoor kan je dus ook sneller verse soep maken. Als je bijvoorbeeld mensen op bezoek krijgt kan je deze zijn werk laten doen terwijl je met hen samen een hapje eet of een drankje drinkt. Je moet wel zien dat alle groentjes in de soepmaker steken en dan het zijn gangetjes laten gaan tot het eindproduct klaar is.
Tijd besparen
Doordat een soepmaker het hele kookproces laat versnellen, kun je in de kortere tijd zelfgemaakte soep bereiden. Dit kan ook handig uitdraaien voor als je een groot menu aan het maken bent, dan kan je de soepmaker met al zijn ingrediënten aan zetten en zo kan jij doorgaan met het voorbereiden van de voorgerechten en desserts.
Eenvoudig in gebruik
Zelf mensen met weinig ervaring in de keuken kunnen gebruik maken van een soepmaker, het voorbereidende werk is namelijk het snijden van de groenten en het samen met water in de waterkoker steken. Door middel van de vaak handige en eenvoudige bediening is het een druk op de knop voor je kookprogramma aan te zetten en de juiste kruiden toe te voegen. Nu is het enkel wachten en je bij de uitgenodigde te zetten voor dat de soep klaar is om te drinken.
Minder afwas
Bij het gebruiken van 1 machine zal er natuurlijk minder afwas ontstaan, als je bijvoorbeeld graag eerst je groenten hebt gestoofd en dan pas verwerkt in de pot dan heb je meer afwas. Bij het gebruik van de juiste soepmaker hoef je enkel 1 machine te gebruiken waardoor de afwas beperkt blijft. Het resultaat van het maken van je soep in 1 machine zal ook meer smaak toevoegen aan de zelfgemaakte soep.
Veelzijdigheid
De veelzijdigheid van een soepmaker kan je helpen van het maken van een lekkere soep maar ook van bijvoorbeeld een verse smoothie, sauzen en zelf het stomen van je groentes. Als hobbykok of zelf professionele chef kan een soepmaker je gerechten tot een culinair einde brengen.
Gezonde opties
We willen allemaal altijd weten wat de inhoud van onze gerechten is en doordat een soepmaker zo efficiënt is, kan je er in no time een gezonde mix van maken. Je bepaalt zelf welke bouillon je aan toe kan voegen, als je graag bepaalde kruiden eraan wilt toevoegen dan weet je ook meteen vanwaar ze komen.
Nadelen van een soepmaker
Capaciteit
De capaciteit van sommige soepmakers kan beperkt zijn, wat een probleem kan vormen als je veel soep wilt maken. Als je beschikt over een groot gezin of graag feestjes houd waar mensen komen genieten van jouw verse soep, zou het kunnen dat je meerdere porties zal moeten maken.
Ruimte
Een soepmaker neemt ruimte in beslag in de keuken of keukenkasten, dit is natuurlijk iets waar je op voorhand over moet nadenken of plaats voor zal moeten voorzien. Bij kleine keukens kan je ook altijd je soepmaker opbergen in een doos en in een opbergkast verstoppen, afhankelijk van hoeveel je deze gebruikt kan je deze dan weg plaatsen.