Wat is een snelkookpan?
Je hebt wel al eens gehoord van een snelkookpan of je kan ook al een hogedrukpan hebben gehoord. Het is een pan die ervoor zorgt dat je eten op een hoge druk met een hoge temperatuur wordt bereid. Door deze combinerende krachten te gebruiken gaat de kooktijd aanzienlijk worden ingekort in vergelijking met traditionele kookmethodes. Het principe zit hem achter het verhogen van de druk in een gesloten pan waardoor het kookpunt van het water zal stijgen. Hierdoor gaan de gerechten in je pan sneller gaar worden.
Snelkookpannen bestaan uit een metalen pot dat afgesloten is met een goed afsluitend deksel waar een drukventiel op zit. Tijdens het koken wordt de lucht uit de pan geperst waardoor zo de druk in de pot kan opbouwen. Door dit toe te passen gaat het kookproces versnellen waardoor het mogelijk wordt om voedsel zoals groenten, vlees, vruchten en granen sneller en efficiënter te bereiden.
Je zal op deze manier niet enkel de kooktijden versnellen maar ook de voedingsstoffen en aroma's van je gerechten behouden, omdat je voorkomt dat de smaak en de voedingswaarden verloren gaan door de afgesloten omgeving.
Waar moet je op letten bij het kopen van een snelkookpan?
Inhoud en Afmetingen
Kies de geschikte inhoud van de grootte afhankelijk van het aantal personen dat je in het huishouden moet serveren. Er zijn verschillende soorten en maten en deze zullen variëren tussen de 2 tot 8 liter.
Materiaal
Het meest voorkomende materiaal vanwege zijn duurzaamheid en geleidingseigenschappen zal roestvrij staal zijn. Controleer voor het aankopen of je snelkookpan geschikt is voor alle warmtebronnen aangezien sommige enkel gemaakt zijn voor inductiekookplaten.
Veiligheidsfuncties
Een goede pan beschikt over de meest essentiële veiligheidsfuncties, zoals een betrouwbaar drukventiel, goede vergrendeling en een waterdichte afsluiting.
Onderhoud en Reiniging
Om het eenvoudig te houden kan je kijken of je pan vaatwasmachinebestendig is. Controleer ook of je afdichtingsring eenvoudig te verwijderen zou zijn om het zo snel en efficiënt schoon te maken.
Dikte van de Bodem
Door gebruik te maken van een sandwichbodem met meerdere lagen zorg je voor een gelijkmatige warmteverdeling en zo kan je ervoor zorgen dat je gerechten niet aan branden.
Reviews
Voordat je de juiste keuze kan maken is het altijd handig om de meningen van andere mensen na te lezen. Bekijk zo de negatieve en positieve reacties van de mensen om zo tot jouw eindconclusie te komen.
Hoe werkt een snelkookpan?
Eerst en vooral moeten we de pan vullen met het voedsel dat we wensen klaar te maken met eventueel wat water of bouillon. Zorg er wel voor dat je de pan niet te vol laat lopen zodat er ruimte is. Na het stevig afsluiten van de snelkookpan zorgen we ervoor dat de pan luchtdicht is.
De volgende stap is om de snelkookpan op het fornuis te zetten met het vuur aan. Naarmate de temperaturen in de pan beginnen te stijgen zal het water beginnen met koken, hierdoor zal er stoom ontstaan in de afgesloten pan waardoor hij niet kan ontsnappen. Doordat de stoom geen weg naar buiten vindt neemt de druk in de pan toe. Na het bereiken van een bepaald niveau dat aangegeven wordt door een drukventiel, begint de temperatuur in de pan te stijgen, deze temperaturen kunnen tot boven het kookpunt komen van kokend water.
Door deze formule toe te passen wordt het voedsel gekookt onder een hoge druk en temperatuur, hierdoor zal de kooktijd aanzienlijk verkorten. Door dit proces te gaan volgen gaat niet enkel de kooktijd versnellen maar ook alle voedingsstoffen zullen beter behouden worden hierdoor. Als je wilt dat je gerechten worden gestoomd kan je ervoor zorgen dat je gebruik maakt van een stoommandje om het voedsel te stomen. Door de hogedruk omgeving zal het kookproces van groenten, vlees, bonen en granen versnellen.
Na het kookproces moet je de druk van de pan laten ontsnappen voordat je de pan opent. Dit kan je op twee verschillende manieren doen, de natuurlijke wijze is de pan laten afkoelen. Je kan dit proces ook versnellen door het drukventiel te gebruiken en zo de stoom er uit te laten blazen.
Nu ben je klaar om je voedsel te presenteren en te genieten van jouw kookkunsten.
Wat zijn de voor- en nadelen van een snelkookpan?
Voordelen van een Snelkookpan
Snellere Kooktijd
Het grootste voordeel van een snelkookpan is de aanzienlijk kortere tijd voor het maken van je gerechten. Hierdoor kan je vaak twee tot drie keer sneller gerechten serveren dan met de traditionele kookmethodes.
Energiezuinig
Omdat je gaat werken met kortere kooktijden zal je ook minder energie gaan verbruiken wat ervoor zorgt dat je een lagere energierekening zal hebben en minder impact op het milieu.
Behoud van Voedingsstoffen
Ondanks dat je op kortere termijn eten kan voorbereiden zal je toch de voedingsstoffen beter kunnen bewaren. Hierdoor zijn snelkookpannen een gezonde kookmethode.
Behoud van Smaak en Aroma
Door het afsluiten van de omgeving kan je de smaken en aroma’s van je voeding behouden, wat ervoor zorgt dat je lekkere smaken kan behouden in je gerechten.
Veelzijdigheid
Je kan met een snelkookpan verschillende gerechten bereiden waaronder vlees, groenten, granen, stoofschotels en bouillon. Als je houdt van het stomen van groenten, zijn er ook opties die ervoor zorgen dat je groenten kan stomen in een stoommandje.
Minder Geurverspreiding
Aangezien de pan afgesloten is, wordt er over het algemeen minder geur verspreid door de keuken, dit kan handig zijn als je woont in een appartement of beschikt over een kleine keuken.
Nadelen van een Snelkookpan
Leercurve
Voor mensen die geen ervaring hebben met een snelkookpan gaan ze een leercurve hebben. Het zal tijd en ervaring nodig hebben om vertrouwd te raken met deze pan, maar in deze moderne wereld kan je altijd gebruikmaken van handige YouTube video’s die je de weg zullen tonen.
Beperkte Textuur Controle
Als je opzoek bent naar een bepaalde textuur of een krokantheid van je voedsel zal je beter overschakelen naar de traditionele werkwijze aangezien je zo meer controle zal hebben over de moeilijke gerechten.???