Wat is een slowcooker?
Een slowcooker is een elektrische keukenmachine dat ontworpen is om voedsel op een lagere temperatuur en voor een langere periode te koken. Het word gebruikt om de smaken van het koken te versterken en doormiddel van het kookproces te vertragen tot een beter eindresultaat te komen. Zo kunnen de sappen en kruiden van jouw vlees door elkaar verbonden worden waardoor je smaak pallet verast zal zijn van alle smaken.
Een slowcooker bestaat uit een binnenpot van metaal of keramiek waar we onze ingrediënten in kunnen plaatsen. Je kan er verschillende soorten ingrediënten in klaarmaken dit kan gaan van vlees, groenten, sauzen en vloeistoffen. Eenmaal alle ingrediënten in de pot klaarstaan word de pot volledig afgedekt met een deksel. Hierna kan de slowcooker gestart worden door manueel de informatie in te geven of door de voorgeprogrammeerde programma's te gebruiken.
Wat een slowcooker zo handig maakt is dat je maar voor een paar stappen aanwezig moet zijn, zoals het roeren van de mengsel of een extra ingrediënt toevoegen waardoor je weinig of geen toezicht moet houden op het kookproces. Doordat de slowcooker het gehele proces over zal nemen heb jij natuurlijk meer tijd om bijvoorbeeld verse kroketten of frietjes te maken, of in de zetel jouw favoriete netflix serie ver kijken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een slowcooker?
Afhankelijk van voor hoeveel personen je wilt gaan koken kan je de capaciteit bepalen van je slowcooker. Ze zijn in verschillende soorten en formaten terug te vinden dus als je voor grotere groepen wilt koken kan je best een grote (L) liter inhoud gebruiken dan dat je enkel voor je gezin zou willen koken. Zorg ervoor dat je genoeg capaciteit beschikt voor de hoeveelheid dat je wilt klaarmaken in je slowcooker.
Instellingen en Functies
Met een slowcooker komen er bij sommige modellen programeerbare timers, verschillende warmte standen en soms zelf de optie om te kunnen sauteren of stomen van je groenten en vlees. Afhankelijk van jouw kookstijl kan je dus kiezen welk model het beste bij jouw past.
Verwijderbare Binnenpot
Aan de binnenkant van je slowcooker bevind zich vaak een pot dat uit keramiek of metaal gemaak zal zijn. Deze zijn vaak makkelijk uithaalbaar waardoor je ze ook simpel kan proper maken. Sommige potten zijn vaatwasserbestendig wat het schoonmaken een stuk makkelijker kan maken.
Deksel
Je wilt zeker zijn dat het deksel van je slowcooker goed afsluit voor het vocht en de warmte tegen te houden. Wat je hiervoor kan doen is de reviews van andere mensen nakijken om te na te kijken of dit het geval is bij sommige aankopen. Er zijn modellen waar je een transparant deksel zult hebben zodat je het kookproces kan controlleren zonder het op te tillen. Moest je het toch willen optillen is het best om je hoofd niet boven de pot te houden voor mogelijk stoom in je gezicht te krijgen en gevaren te vermijden.
Warmhoudfunctie
Er bestaan slowcookers die een functie bevatten waar je het voedsel warm kan houden zonder het verder te garen. Dit is de warmhoudfunctie, deze kan gebruikt worden voor als je eten wilt klaarmaken maar het nog niet wilt serveren. Zo kan jij bijvoorbeeld gerust de tijd nemen om andere recepten voor te bereiden of gerust even bij je gasten gaan zitten aan tafel.
Veiligheidskenmerken
Je slowcooker kan beschikken over veiligheidskenmerken die mooi meegenomen zijn zoals antislipvoetjes en hittebestendige handvatten.
Reviews
Voor het kopen van je nieuwe keukenmachine is het altijd goed voor de reviews van andere mensen na te kijken om hierna een besluit te nemen. Sommige aankopers kunnen bijvoorbeeld problemen hebben opgemerkt of zaken vermelden waar je nog niet aan gedacht hebt waardoor jouw besluit gemakkelijk gemaakt kan worden.
Prijs
Hoe meer functies en opties je op je slowcooker zal nemen hoe hoger de prijs omhoog zou kunnen gaan. De prijzen van een slowcooker kunnen gemakkelijk tussen de 35-300 euro schommelen, dus afhankelijk van jouw functies en opties kan je zo een keuze maken voor de slowcooker die bij jouw het beste past.
Hoe werkt een slowcooker?
Voor je gebruik van je slowcooker kan maken moet je natuurlijk beschikken over je ingrediënten die je nodig hebt voor je recept. Dit kan variëren tussen stukken vlees, groenten, granen en vele andere soorten ingrediënten. Nadat je het nodige klaar hebt staan kan je ze versnijden en plaatsen in de verwijderbare binnenpot. Afhankelijk van je recept voeg je de nodige vloeistoffen, kruide, bouillon, sauzen en of water toe. Meestal zal je vocht moeten toevoegen voor het kookprocess langzaam te kunnen starten.
Kies manueel een gewenste temperatuur en setting, of maak gebruik van voorgeprogrammeerde programma's om het kookproces te starten. Door gebruik te maken van lage temperaturen gaat de binnenpot langzaam opwarmen, waardoor het voedsel langzaam aan gaar zal worden. Hierdoor gaan de smaken zich beter kunnen ontwikkelen en zal je een lekker stuk mals vlees verkrijgen. Het deksel gaat ervoor zorgen dat het vocht binnen in de pot blijft waardoor de stoom het voedsel lekker sappig zal worden.
Wat zijn de voor- en nadelen van een slowcooker?
Voordelen van een slowcooker
Gemakkelijk in gebruik
Je kan met deze keukenrobot koken als een chef zonder enige moeite, door zijn gebruiksvriendelijkheid hoef je enkel maar de stappen te volgen die je terug vind in je recept. Bij moderne cookers kan je een voorgeprogrammeerd programma gebruiken waar hij je stap voor stap zal uitleggen wat je moet doen en de nodige ingrediënten opsommen in een lijstje. Na dat dit gebeurt is laat je hem koken en klaar om op te dienen.
Tijdbesparend
Voor mensen die een krappe agenda hebben is dit een grote meerwaarde als ze graag eens stoofvlees willen maken of andere gerechten die wat tijd in beslag nemen. Door dat je enkel de ingrediënten moet toevoegen aan de pot en van tijd tot tijd eens moet roeren in je gerecht hoef je helemaal niet veel tijd te investeren voor toch een heerlijke maaltijd op tafel te toveren.
Diepere smaken
door het langzame kookproces en gebruik te maken van lage temperaturen gaan de smaken van het gerecht de tijd hebben om zich te settelen in het eten. Kruiden en bepaalde groenten zoals ajuin en look hebben tijd nodig om hun smaak doorheen het gerecht te krijgen, dus als je geduldig bent zal je beloond worden met het resultaat.
Mals vlees
Als je op lagere temperaturen gaat koken zal je zien dat je vaak malser zal zijn dan bij het koken met hoge temperaturen. Bij het gebruik te maken van een barbeque zie je ook vaak mensen de temperatuur op bijvoorbeeld 160 graden te houden om zo het vlees van de ribbetjes te laten vallen.
Energie-efficiënt
Je zal met een slowcooker veel minder energie gebruiken dan met een traditionele oven aangezien je minder grote oppervlakte zal moeten gebruiken en door het stoomende effect vanbinnen alles gelijkmatig zal garen. Hierdoor ga je op een milieu vriendelijkere manier gaan koken.
Veelzijdigheid
Er zijn veel verschillende soorten recepten en gerechten die je nu kan klaarmaken waaronder bijvoorbeeld, stoofschotels, soep, stoofpotjes en verschillende soorten sauzen.
Weinig kans op overkoken
Door dat je een volledig afgesloten deksel hebt zal je nooit last hebben van vocht dat over kan lopen, dit kan bijvoorbeeld wel gebeuren met een soepketel of een traditionele pannenset omdat het deksel niet afgesloten blijft. Hierdoor gaat het risico van overkoken ook minimaal zijn, hierdoor kunnen er ook minder risico's op verwondingen voorvallen.
Nadelen van een slowcooker
Lange kooktijd
Als je gehaast bent of niet veel tijd thuis hebt dan is een slowcooker niet echt interessant, je hebt behoorlijk wat tijd nodig om de gerechten tot een goed einde te laten koken.
Beperkte bruining
Met gebruik te maken van deze keukenrobot zal je nooit dezelfde resultaten krijgen die je wel zou behalen met bijvoorbeeld een pan of een oven. Wat je wel kan doen is een pan nemen op voorhand en de ingrediënten sauteren voor je ze toevoegd aan het recept.