Wat is een messenslijper?
Een messenslijper is de tool van de keuken die ervoor zorgt dat je messen een nieuwe scherpe kant krijgen, waardoor alle oneffenheden verwijderd worden met alle bramen. Zo kan je weer zonder moeite je vlees en groenten versnijden. Er zijn twee verschillende handmatige slijpers, de ene is met stenen en de andere is met slijpwielen en slijpbanden. Het regelmatig slijpen van je messen is de beste manier om je messen te onderhouden, waardoor je de levensduur ervan gaat verlengen en ook nog eens snel en efficiënt je voedsel kan snijden.
Waar moet je op letten bij het kopen van een messenslijper?
Type messenslijper
Je kan messenslijpers vinden in verschillende soorten vormen en kleuren, zo kan je bijvoorbeeld elektrische slijpers hebben maar ook wetstenen. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau en voorkeur zal je een keuze moeten maken. Bij het gebruiken van wetstenen zal je meer ervaring nodig moeten hebben aangezien je zelf de hellingsgraad moet hanteren bij het slijpen.
Slijpmethoden
Kijk na hoeveel slijpfases je messenslijper heeft. Om je messen op een goede manier te kunnen slijpen zal je eerst het grove werk moeten wegslijpen of daarna in detail het fijne slijpwerk gebruiken om zo de perfecte scherpe kant te creëren.
Geschiktheid voor messen
Kijk na voor welke messen je de slijper eventueel kan gebruiken, niet alle messen kunnen geslepen worden met een standaard messenslijper. Gekartelde messen of messen met een coating kunnen bijvoorbeeld niet geslepen worden op deze manier.
Materiaal van de slijpkoppen
Je wilt natuurlijk ervoor zorgen dat de materialen waarmee je gaat slijpen voor een langere periode mee gaan, zo kan je best kiezen uit keramiek, gehard carbon staal of zirkonia diamant. Met deze materialen zal je ervoor zorgen dat je slijper lang mee zal gaan en effectief blijft slijpen.
Stabiliteit en veiligheid
Zorg ervoor dat je tijdens het slijpen een stabiele ondergrond hebt zodat je niet uitglijdt tijdens dit proces om ongelukken te voorkomen. Zorg ook dat je altijd tijdens het slijpen het mes van jezelf weg duwt en niet naar jezelf toe gaat trekken..
Handleiding
Als je nooit messen hebt geslepen kan je best even de handleiding doorlezen om de juiste technieken aan te leren, als je niet genoeg informatie terug kan vinden kan je altijd een video online op YouTube terug vinden waar ze in detail alles uitleggen.
Hoe werkt een messenslijper?
Door gebruik te maken van een messenslijper verbeter je de scherpte van je keukenmes door een kleine hoeveelheid metaal te gaan verwijderen, hierdoor ga je opnieuw je voedsel scherp kunnen aansnijden. Er zijn verschillende soorten messenslijper, je hebt de handmatige, elektrische met draaiende stenen of wetstenen die je moet nat maken. Elke methode hiervan heeft een specifieke techniek nodig om zo juist je messen te kunnen gaan slijpen. Het nalezen of extra informatie opzoeken voordat je je messen gaat slijpen komt altijd handig van pas om zo de levensduur van jouw messen te garanderen.
Wat zijn de voordelen van een messenslijper?
Efficiëntie
Op een hele korte tijd kan je je messen weer vlijmscherp maken, hierdoor kan je dus snel en efficiënt je werk in de keuken oppakken.
Gemak
Over het algemeen zijn messenslijpers makkelijk te verstaan en zijn ze gebruiksvriendelijk, zelf voor mensen dat beschikken over een beperkte slaapervaring. Na een aantal keren de handeling uit te voeren zal je al zien dat het makkelijker zal worden.
Multifunctionaliteit
Met een messenslijper kan je natuurlijk verschillende soorten messen gaan slijpen, niet enkel je keukenmessen maar ook bijvoorbeeld een pizzaroller, scharen en zakmessen kan je weer een scherpe rand geven.
Wat zijn de Nadelen van een messenslijper?
Niet geschikt voor alle messen
Niet elk mes kan je scherp maken, zoals gekartelde messen of messen die voorzien zijn van een bepaalde karteling of slijptechniek.
Hoe kies je een messenslijper dat past in jouw keuken?
Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen waarom je kiest voor een bepaalde soort messenslijper, een goede messenslijper zijn essentie draait om je mes in een perfecte staat achter te laten waardoor je volgende snij opdracht verloopt zonder problemen en wat gaat zorgen voor de veiligheid in de keuken.
Ken de verschillende soorten messen
Elke manier van slijpen heeft een voordeel tegenover het materiaal dat geslepen wordt, zo kan je het slijpen van een stalen mes beter anders aanpakken dan het snijden van keramische messen. Als je kijkt naar de rand van je mes, bijvoorbeeld een rechte rand, gekarteld, etc.. Dat zal aantonen welke slijper je het best kan gebruiken.
Welk type messenslijper heb je nodig
De handmatige slijpers kan je makkelijk verplaatsen en zijn handig voor het snel corrigeren van je mes.
Met een elektrische slijper heb je natuurlijk meer consistentie en is makkelijker te gebruiken. Mensen die vaak gebruik willen maken van hun slijper gaan hier meer waarde aan hechten door de snelheid en het gemak van het gebruik.
Wil je toch liever gebruik gaan maken van slijpstenen dan moet je ook weten dat hier tijd gaat kruipen om het onder de knie te krijgen, en dat je veel geduld moet hebben om het op een correcte manier uit te voeren. Naarmate je beter wordt zal je wel een hogere kwaliteit van resultaten krijgen wat te zien zal zijn aan de messen.
De kwaliteit van je messenslijper
Niet enkel de kwaliteit van je messenset speelt een rol, maar ook de kwaliteit van je slijper kan ervoor zorgen dat je lang gebruik kan maken van de slijper en natuurlijk ook de resultaten van het slijpen van je messen.
Handmatige- of elektrische messenslijper wat is beter?
Je weet dus dat er tussen twee soorten messenslijpers gekozen kan worden, maar wat is de betere optie? Er is geen betere optie, beide zijn even goed, het verschil ligt hem bij het toepassen van de techniek. Bij de handmatige messenslijper heb je geen motor dat je helpt waardoor de juiste hoek houden en de juiste kracht uit oefenen moeilijker zal zijn bij de handmatige slijper. Het leuke hieraan is dat er minder lawaai zal uitgevoerd worden tijdens het slijpen en het is vaak ook de goedkopere optie.
Met een goede elektrische messenslijper zal je dan weer zien dat het gebruik makkelijker is door dat het slijpproces geautomatiseerd wordt. Het slijpen van messen zal hierdoor ook op een veiligere manier gebeuren, voor de minder ervaren mensen is dit dus de betere optie om minder ongelukken te veroorzaken. Het nadeel van de elektrische messenslijper ligt hem bij het moeilijker opbergen en de plaats die het kan innemen, het geluid kan ook een last en ook de instapprijs, aangezien het wat duurder is. Als jij thuis ook een set Japanse messen hebt liggen dan zal je beter kiezen voor de handmatige messenslijper aangezien de elektrische versie hiervoor niet geschikt is.
Hoe gebruik je een messenslijper op de juiste manier?
Als dit je eerste keer is voor het gebruiken van een messenslijper kan je zeker eens een video op YouTube bekijken, er zijn tegenwoordig tutorials over alles wat je maar wilt leren. Als jij graag up to date wilt blijven over het gebruiken van onze keukenartikels kan je ook mjin video's op mijn kanaal gaan bekijken (Mijn Youtube Kanaal). Naast het kijken van video's kan je ook altijd de instructies lezen dat mee worden geleverd bij je slijper, daar staan vaak specifieke veiligheidsinstructies in en de nodige gebruiksinformatie.
Tips van het huis
Zorg altijd voor een vlakke ondergrond die niet kan wegglijden, we hebben een stabiele basis nodig en een stevig oppervlakte voor dat je nog maar begint met slijpen. Bij het slijpen van de messen houd je de messenslijper vast met één hand terwijl je met de andere hand begint te slijpen. Zo heb je de meeste controle en kan je minder snel uitglijden.
Het slijpen van je mes doe je maar in één richting, je zorgt voor een vloeiende beweging langs de slijpsteen. Je begint van de hiel van je mes tot de punt, altijd in één richting. Je moet zeker vermijden je mes heen en weer te bewegen omdat je zo niet alleen je mes kan beschadigen, maar het volledige slijpproces is hierdoor niet meer effectief. Tijdens het slijpen moet je ook niet denken dat een grote hoeveelheid druk uitoefenen goed is voor je messen, laat het gewicht van de messen hun werk doen en door lichtjes druk uit te voeren en een beetje geduld kom je al een heel eind verder.
Als laatste tip, en waarschijnlijk de belangrijkste! Hou je vingers altijd uit de buurt van je mes, zorg dat je vingers aan de zijkant van het mes blijven terwijl je aan het slijpen bent. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door mensen die simpelweg te bruut het mes gaan slijpen of mensen dat hun handen op de verkeerde plaats zetten en zo uitglijden wat kan leiden tot snijwonden.