Wat is een grillplaat?
Een grillplaat is een vlakke of geribbelde plaat met groeven die je kan gebruiken voor je voedsel op te grillen. Het word vaak gebruikt voor een bepaalde textuur en karakteristiek van de grillmarkeringen op je eten te creëren. Het zorgt ervoor dat je eten een rokerige smaak krijgt. Je kan een grilplaat in verschillende vormen en maten verkrijgen, ze zijn niet enkel elektrisch je kan ze ook vinden op gas of met gebruik te maken van houtskool.
Door te kiezen voor een grillplaat met geribbelde of gegroefde oppervlakken zal je ook minder last hebben van het overtollige vet. Wat ook typerend is aan grillen zijn de grill strepen die je op je vlees, vis en groenten terug kan vinden. Het zijn de ideale machines voor een snelle maaltijd te bereiden en aan te bieden terwijl je dit op een gezonde en vetvrije manier doet.
Waar moet je op letten bij het kopen van een grillplaat?
Type grillplaat
Afhankelijk van welke soort warmtebron je wilt gebruiken is er een grillplaat die bij jou zal passen. Zo kan je kiezen uit een grillpaat die werkt op elektriciteit, gas en of op houtskool.
Afhankelijk met hoeveel mensen je aan tafel gaat zitten of voor de hoeveelheid mensen dat je moet koken, zal je moeten bepalen hoe groot je grillplaat moet zijn. Hoe groter het oppervlakte van je grillplaat is hoe meer mensen tegelijktijd zullen kunnen koken. Dus voor een familie feest zal je al wat meer ruimte moeten voorzien dan voor een gezellige namiddag met je kinderen.
Oppervlaktype
Je kan kiezen uit een geribbeld, vlak of beide oppervlaktes. Het geribbelde gedeelte word vaak gebruikt voor de grillstrepen op het vlees en groenten te creëren, maar je kan ook gewoon de combinatie gebruiken van het vlakke en geribbeld. De ribbels zorgen er ook voor dat het overtollige vocht en vet niet in contact komen met je vlees en groenten.
Materiaal en constructie
De voorkeuren van materialen zouden gietijzer, aluminium of roestvrij staal moeten zijn voor een langdurige leeftijd van het toestel en voor ervoor te zorgen dat je een goede warmtegeleiding hebt.
Thermostaat en temperatuurregeling
Door gebruik te maken van een instelbare thermostaat kan je de temperatuur bepalen waardoor je een zekere controle bewaard. Afhankelijk van welk voedsel je wilt klaarmaken is dit wel iets leuk om te hebben.
Onderhoud en reiniging
Sommige onderdelen kunnen vaatwasserbestendig zijn waardoor het schoonmaken van je grillplaat veel makkelijker zal worden. Als je een antiaanbaklaag hebt zal het schoonmaakprocess nog makkelijker zijn. Moest dit niet het geval zijn kan je altijd de afneembare plaat eventjes in water met zeep laten weken om zo de vastgeplakte vet resten makkelijk te kunnen verwijderen.
Veiligheidskenmerken
Het is belangerijk dat je grillplaat op dezelfde plaats blijft staan dus anti slip voetjes is mooi mee genomen. Je kan ook tijdens het bakken soms vergeten dat handvaten heet kunnen worden, om dit te verkomen zijn er ook keukenmachines die aan de hand van cool touch handvaten dit probleem niet zullen hebben.
Opslag en draagbaarheid
Aagezien een grillplaat behoorlijk wat ruimte in beslag kan nemen is het goed om te weten dat je hem altijd kan opbergen met de doos in je opbergruimte of garage. Bij het aankopen van de machine is het dus aangeraden om de doos bij te houden om zo stof opvang te vermijden voor het volgende gebruik.
Reviews
Ben je nog niet zeker of je wel een grillplaat wilt of dat er bepaalde ijsen niet zouden voldoen? Neem gerust een kijkje bij de recensies van andere mensen om te kijken wat hun mogelijke voorkomende problemen zijn en of ze tevreden zijn van de machine, waardoor jij met een gerust hart je bestelling kan plaatsen.
Hoe werkt een grillplaat?
Afhankelijk van je type warmte bron zal het een klein beetje kunnen verschillen, dus we zullen het houden op de elektrische grillplaat. Voordat we gaan beginnen met koken moeten we natuurlijk de grillplaat voorverwarmen. Dat doen we door de warmte gelijkmatig te verdelen op het grilloppervlakte, door een ingebouwd verwarmings element. Om te weten of de plaat warm is kan je gebruik maken van een druppltje olie of wat korels zout om te zien of de plaat warm begint te worden. Als je olie gebruikt kan je met behulp van servieten dit uitsmeren voor een eerlijk verdeelde oppervlakte. Als de plaat warm is kan je je vlees, groenten of vis direct op het grill oppervlakte plaatsen. Als je gebruikt maakt van een plaat die de combinatie heeft van ribbels en een vlak gedeelte dan kan je natuurlijk kiezen waar je het op legt.
De ribbels zullen ervoor zorgen dat je de structuren en karakteristieke grillstrepen of je eten zal terug vinden. Door dit kookproces vindt de Maillard-reactie plaats, wat ervoor zal zorgen dat de smaken en kleuren zullen ontwikkelen. Afhankelijk van welke eten je gaat klaarmaken kan je de temperatuur van je plaat instellen, zo kan je ervoor zorgen dat je snel of traag je gerechten kan bereiden. Vergeet niet om je eten te draaien, want dit zorgt ervoor dat je op een gelijkmatige manier je voedsel laat koken.
De verschilen tussen een plancha en een teppanyaki?
Tijdens het opzoeken van een grillplaat kan je een teppanyaki of een plancha tegen het lijf lopen, de plancha is afkomstig uit Spanje en de teppanyaki komt uit Japan. Deze bakplaat zal geen grill markering achterlaten maar je kan er wel vis en schaaldieren op grillen, de optie voor hier vlees op te bakken is zeker ook mogelijk als je dit wenst.
Hoe moet je een grillplaat coaten?
Je kan zonder probleem alle soorten plantaardige olie gebruiken om een mooie coating laag aan te brengen. Persoonlijk gebruiken wij plantaardige olie zoals zonnebloemolie, maar je kan ook gebruik maken van olijfolie. Het aanbrengen van de laag doe je op een droge bodem en kan je doen door of op een papiere doekje wat aan te brengen en uit te smeren of de plaat of je giet op de plaat wat olie uit en smeert het vervolgens open met wat olie. Zorg ervoor dat je een gelijkmatige laag aanbrengt en niet overdrijft hier in.
Na het aanbrengen van je coating laag laat je de plaat 30-60 minuten opwarmen zodat het kan intrekken in de plaat.
Wat kan je bereiden met een grillplaat?
Vlees, groenten, vis en schaaldieren. Elke keuken kan gebruik maken van deze keukenmachine, hij zal zelf zorgen voor de unieke smaak van gegrillde groenten en vlees/vis gerechten.
Als je een grote fan bent van een lekkere croque of tosti dan kan deze plaat jouw hierbij helpen. Maak jij toch liever een tosti met een tosti machine dan kan je deze ook gaan bekijken!
Zo kan je groenten zoals courgette, paprika, aubergine, uien, chapignons, look, asperges en zo goed als elke andere groente op de grillplan leggen. Voordat je ze op de plaat legt kan je ze eerst marineren met bijvoorbeeld kruiden en citroensap, maar je kan ze ook met een scheutje olie of boter op de plaat leggen. Tijdens het grillen kan je de groenten van kant omdraaien om zo mooie markeringen te maken.
Voor vlees, vis en schaaldieren kan je hetzelfde toepassen. Je kan ze opvoorhand marineren in wat olie en de nodige kruiden mixen of een beetje boter en olie op de plaat toevoegen en gelijkmatig omdraaien.
Wat zijn de voor- en nadelen van een grillplaat?
Voordelen van een Grillplaat
Gemakkelijk in gebruik
Een grillplaat is over het algemeen vrij gemakkelijk om te gebruikten, het is ook voor veel mensen een leuke eerste kookervaring aangezien je het in groep kan uit oefenen. Er zijn weinig voorbereidingen te voorzien en geen ingewikkelde opstellingen van materialen wat het toegankelijk maakt voor iedereen.
Binnen- en buitengebruik
Als je een elektische grillplaat wilt gebruiken kan je dit binnen doen tijdens het slechtere weer, maar je kan er op een zomerse dag ook buiten van genieten. Als je gebruikt maakt van een verlengsnoer kan je practisch overal naartoe verhuizen waar er maar stroom voorzieningen zijn.
Veelzijdigheid
Je kan op een grillplaat veel verschillende gerechten en soorten voedsel bereiden, zo kan je bijvoorbeeld vlees, vis, groente en zelf brood grillen.
Snelle opwarmtijd
Een elektrische grillplaat heeft niet veel tijd nodig om op te kunnen warmen, hierdoor kan je snel aan de slag gaan met het koken. Het tempo van koken kan ook hoog blijven aangezien de temperatuur hoog gehouden kan worden door gebruik te maken van de temperatuur regelaar.
Minder rookontwikkeling
Een elektrische grill zal bijna geen rook creëren waardoor een afzuigsysteem niet van toepassing is, je kan wel moest het nodig zijn een raam of deur open laten om de lucht te laten circuleren indien nodig.
Makkelijk schoon te maken
Een antiaanbaklaag en afneembare onderdelen is iets wat wel vaker voorkomt bij grillplaten, hierdoor zijn ze eenvoudig om te reinigen. Er zijn ook platen die vaatwasserbestendig zijn dit zorgt ervoor dat je nog tijd hebt voor andere zaken.
Controle over de temperatuur
Je kan aan de hand van een instelbare thermostaat de temperatuur aanpassen, hierdoor heb je meer controle over het hele kook process.
Nadelen van een Grillplaat
Gebrek aan rokerige smaak
In vergelijking met het grillen op een houtskoolgrill bied een elektrische grillplaat niet dezelfde rokerige smaak aangezien deze van de kolen zelf komen.
Afhankelijkheid van stroom
Een elektrische grillplaat heeft stroom als een vereiste, in bepaalde situaties zoals als je gaat camperen maar geen stroom aansluiting hebt je geen gebruik kan maken van je machine. Hier zijn tegenwoordig wel veel oplossingen voor zoals generators of grote accu's die je mee kan nemen.