Wat is een frituurpan?
Een frituurpan is een keukenmachine dat ontworpen is voor frituren van voedsel het doel van een frituurpan is dat je je voedsel gaat onderdompelen in hete olie hierdoor zal je het voedsel snel en gelijkmatig gaan koken en zo verkrijg je een lekkere knapperige buitenkant een friteuse wordt het meeste gebruikt om gerechten zoals frietjes kipnuggets visfilet en andere soorten snacks voor te gaan bereiden.
De structuur van een frituurpan bevat meestal een reservoir van olie een verwarmingselement om de olie in op te warmen een manchel met voedsel in onder te dompelen en handvatten voor de veilige bediening bij de moderne moderne frituurpannen kan je ook extra functies hebben zoals een instelbare temperatuurregeling je hebt ook frituurpannen met een corden zone om verbrande restjes te voorkomen en afnemenbare onderdelen om eenvoudig schoon te maken.
Een frituurpan kan je zowel gebruiken in je keuken bij je thuis maar ik kan het ook gebruiken in een professionele keukens en ze zijn populair vanwege het snel en efficiënt voedsel voor te bereiden met een knapperige korst als eindresultaat.
Waar moet je op letten bij het kopen van een frituurpan?
Inhoud en Afmetingen
Voordat je een frituur gaat aankopen moet je weten voor hoeveel mensen je gaat koken als je gaat frituren voor een klein gezin heb je maar een frituurpan nodig met een kleinere inhoud 2 tot 3 liter is meestal van de voldoende als je een grotere gezin hebt kan je vaak overwegen voor een grotere pan in huis te nemen tegenwoordig zijn er ook al frituurpannen met twee manden waardoor je grotere porties frietjes kan klaarmaken.
Vermogen
Door middel van het vermogen van de frituurpan weet je hoe snel de olie van je machine kan opwarmen, hoe sneller je door middel van het vermogen van de frituurpan weet hoe snel de olie van je machine kan opwarmen. Hoe sneller de olie zal opwarmen hoe sneller je eten zal kunnen bereiden hoe hoger datage van je machine hoe sneller de kooktijden maar hierdoor gebruik je meer energie.
Temperatuurregeling
bij het maken van het krokante frietjes is het belangrijk dat jij je thermostaat in kan stellen op de temperatuur die jij zou willen elk voedsel is verschillend en daardoor is het goed om je temperatuur te kunnen regelen.
Koude Zone
Als je frituurpan een koude zone heeft kan je ervoor zorgen dat je voedselresten zullen verbranden hierdoor zal de levensduur van de olie ook verlengd worden en dit zal ervoor zorgen dat je gezonder kan frituren maar ook het schoonmaken zal makkelijker worden
Materiaal
Voor de materialen van een frituurpan gaan we kijken naar roestvrij staal: deze zijn duurzaam en gemakkelijk om schoon te maken. Probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden aangezien we met hete olie werken kan deze snel smelten
Veiligheidskenmerken
Voor de veiligheid van onze frituurpan gaan we op zoek naar antislipvoetjes, een automatische uitschakeling en ook hittebestendige handgrepen om zo ongelukken voor te voorkomen bij het aanlaten van de machine voor een langere tijd kan de olie in brand schieten daardoor is de automatische uitschakeling zo goed als een must.
Onderhoud en Reiniging
Het onderhoud en reinigen van een frituurpan kan lang duren maar je kan het ook na elk gebruik bijhouden waardoor dat het onderhoudt minder vermoeiend zal worden laat de olie eerst goed afkoelen voordat je begint met het kuisen als de olie afgekoeld is kan je het deksel al afspoelen en wanneer je van olie verandert kan je de binnenkant van de machine uitkuisen en spoelen
Afhankelijk van je budget kan je kijken of je extra functies zou willen zoals bijvoorbeeld geurfilters oliefilter systemen of een geprogrammeerde timer als jij bij voorkeur graag minder geurtjes in huis hebt dan kan je deze gebruiken Let op bij het maken van frietjes zal er altijd een geurtje achter blijven aangezien we met olie werken.
Hoe werkt een frituurpan?
Het maken van frietjes of snacks in een frituurpan is vrij eenvoudig en efficiënt, eerst zal je de pan moeten vullen met plantaardige olie. Hierna moet je de temperatuur van jouw verwarmingselement instellen op de thermostaat en als de pan warm is kan je je voedsel voorzichtig in de hete olie plaatsen aan de hand van het mandje. Kijk goed op de verpakking om te zien hoe lang jouw voedsel moet bakken om zo zijn krokante textuur te verkrijgen. Na het frituren van je voedsel kan je ze uit de pan halen en laat je ze best even boven de pot hangen om zo de overtollige olie te laten wegdruipen, leg vervolgens wat keukenpapier in een schaaltje en serveer jouw gerechten hierin om zo het laatste beetje olie van jouw gerechten af te krijgen. Eenmaal dat het meeste van de olie weg is kan je ze serveren op een bord met je gewenste saus. Smakelijk!
Wat zijn de voor- en nadelen van een frituurpan?
Voordelen van een frituurpan
Snelheid
Een frituurpan wordt heel snel warm, doordat ze zo snel een hoge temperatuur gaan bereiden, kan je snel voedsel gaan bereiden waardoor je op een avond met weinig tijd snel iets op je bord kan toveren.
Krokant resultaat
Met een frituur kun je verzorgen dat je een hele knapperige textuur aan de buitenkant van je voedsel krijgt, dit is vaak de reden waarom de meeste mensen naar een frituur gaan of snacks gaan kopen omdat ze graag een krokante snack hebben zoals kippen nuggets of bitterballen.
Veelzijdigheid
In een frituur kan je bijna letterlijk alles maken zo kan je van kroketjes naar vis en groenten naar vlees en alles wat je maar kan inpakken met paneermeel bereiden.
Gemak
Het gebruiken van een frituurpan vereist over het algemeen bijna geen voorbereiding. Je moet ook geen kok zijn om hiermee te kunnen koken, het enige wat je moet doen is een snack of frietjes naar keuze bakken, de temperatuur instellen en de tijd dat opgeschreven staat op de verpakking gebruiken om jouw voedsel onder te dompelen in de hete olie.
Nadelen van een frituurpan
Gezondheidsaspecten
Het frituren van je voedsel kan ervoor zorgen dat je overmatig vet zal gebruiken en opeten dit wordt gezien als minder gezond eten zorg er dus ook voor dat je je portie vitaminen en groenten eet en niet dagelijks gebruik gaat maken van de frituurpan.
Geur en rook
Als je naar je favoriete frituur gaat dan merk je ook wel dat het vaak ruikt naar frituurvet of olie, dit zal hetzelfde zijn in jouw keuken. Een frituurpan kan ervoor zorgen dat je huis sterke geuren gaat hebben of rook gaat ontwikkelen in de keuken, hiervoor kan je best de ruiten en deuren open zetten en gebruik maken van je afzuigsysteem.