Wat is een airfryer?
Een airfryer is een keukenmachine dat gebruik maakt van hete lucht dat rond het eten gaat circuleren. Het maakt gebruik van hetelucht technieken waardoor het voedsel knapperig aan de buitenkant word en lekker vochtig aan de binnenkant blijft. Je kan het vergelijken met een frituur olie maar met veel minder olie gebruik.
Met traditionele friteuses ga je gebruik maken van heet olie waar je je voedsel onder gaat dompelen waardoor het veel olie en vetten gaat absorberen. Bij een airfryer gaat een ventilator hete lucht rond het voedsel blazen waardoor de hitte verspreid word rond het voedsel waardoor het gelijkmatig gaat garen en krokant word. Door gebruik te maken van maar een eetlepel olie indeplaats het voedsel volledig onder te dompellen ga je veel minder vetten gebruiken om je voedsel lekker krokant te maken aan de buitenkant en lekker vochtig aan de binnenkant.
Airfryers zijn heel populair geworden over de jaren omdat ze een veel gezonder alternatief zijn geworden tegenover een traditionele friteuse. Naast frituren kan je ook lekker bakken, grillen en roosteren van een variätie van verschillende soorten vlees en groenten waardoor het een veelzijdige keukenrobot is.
Waar moet je op letten bij het kopen van een airfryer?
Capaciteit
Als je weet dat je graag veel eten tegelijkertijd wilt gaan bereiden is het goed om te capaciteit in gemeten liters goed in de gaten te houden voor dat je een airfryer aankoopt. Als je een kleine capaciteit gaat nemen gaat het meer tijd nemen om grote hoeveelheden op te warmen aangezien er minder ruimte gaat zijn voor de lucht om te circuleren rond je ingediënten.
Vermogen
Een airfryer zijn vermogen word gemeten in Watt, dit wilt dus zeggen dat hoe hoger je wattage gaat zijn hoe sneller je machine gaat opwarmen. Hoe sneller het verwarmings process van start gaat hoe sneller je voedsel bereid kan worden. Als je graag een knapperige textuur wilt creêren dan ga je zoals het bakken met een pan een hoge temperatuur nodig hebben om het voedsel krokant te krijgen. 
Instelbare Temperatuur en Tijd
Een airfyer is handig omdat je de temperatuur- en tijdsinstellingen tegelijkertijd kan ingeven waardoor je de volledige controle van je kookproces hebt. Voor het bereiden van verschillende soorten ingrediënten is dit een grote troef aangezien elk recept anders is. Je kan ook als je niet zeker ben de temperatuur iets lager zetten en de timer iets langer laten draaien voor het beste resultaat.
Veelzijdigheid
Airfryers bieden niet enkel de functie om te frituren maar je kan er ook gemakkelijk mee grillen, roosteren, bakken en braden. Sommige machines bieden zelf een extra grill rekje aan waardoor je je groenten en vlees tegelijkertijd kan grillen en bakken, hierdoor gaan de smaken samen vloeien tot een mooi geheel.
Reiniging en Onderhoud
Het schoonmaken van een airfryer kan wel wat extra tijd nemen aangezien je de mand en lade met wat water en zeep proper moet maken. Het is aangeraden om de mand na het gebruik ook te legen en af te wassen zodat je bij je volgende gebruik geen vieze geurtjes tegen het lijf loopt.
Gebruiksgemak
Het gebruiken van een airfryer is kinderspel, afhankelijk van het recept dat je gaat gebruiken is het met de draai van de knop of door gebruik te maken van het voorgeprogrammeerde programma je gerechten klaar te maken. Let wel op elke airfryer is anders en degene met een hoger vermogen gaan sneller opwarmen waardoor het zou kunnen dat bij het volgen van het recept je een kleine aanpassing van de temperaturen en tijd gaat moeten toepassen.
Prijs
Prijzen van een airfryer kunnen variëren afhankelijk van het merk en de capaciteit. Als je graag een grotere machine wilt met voorgeprogrameerde recepten of met twee kook zones dan kan je wel verwachten dat de prijs wat hoger kan uitdraaien dan een standaard machine.
Merk en Reviews
Voor je de airfryer in je winkelmand plaatst kan je ook altijd de commentaar lezen van de reviews die mensen achter laten voor eventueele problemen of extra informatie mee te nemen. Dit zal je een beter inzicht geven van de pro's en de con's voor je de airfryer gaat kopen.
Hoe werkt een airfryer?
Heteluchtcirculatie
Het begint met het instellen van de temperatuur regeling en het warm laten draaien van je airfryer. Je kan het vergelijken met het opzetten van je oven, je laat de warme lucht voorverwarmen tot de juiste temperatuur en je bent klaar om te frituren of bakken.
Ventilator
Terwijl de airfryer aan het opwarmen is gaat een krachtige ventilator beginnen draaien waardoor de hete lucht door de hele airfryer word geblazen. Bij het plaatsen van de ingrediënten word de warme lucht zo verdeeld over heel de airfryer waardoor alles gelijk gebakken word.
Voedselplaatsing
De airfryer heeft een mandje/lade waar je jouw voedsel in kan plaatsen. Het mandje heeft vaak een bodem of randen waar de wanden gaatjes hebben zodat de luchtstroom via alle kanten kan binnen stromen zodat je voedsel gelijkmatig gegaard kan worden.
Maillard-reactie
Door de hoge temperaturen die bereikt worden gaat er een mailard-reactie vormen. Hierdoor krijg je de lekkere bruine oppervlakte op je voedsel, dit gaat ervoor zorgen dat de textuur en smaak van je gefrituurd voedsel verbeteren.
Vetgebruik
Door het gebruik te maken van een airfryer ben je niet verplicht om gebruik te maken van olie, maar sommige recepten kunnen wel vragen voor een eetlepel olie toe te voegen voor het beste resultaat. Het leuke hieraan is dat je zelf beslist hoeveel olie je zelf gaat gebruiken, de beste methode voor het toevoegen van de olie is het marineren van je vlees of met een borsteltje het vlees of je groenten in te borstelen voor een gelijke consistentie.
Druppelbakje
Tijdens het kookproces kan het zijn dat het overtollige vet uit het voedsel gaan druppelen, niet alle airfryers hebben een drupelbakje waar dit in opgevangen word. Wat sommige mensen ook doen is hier gebruik van maken door het vlees op een schaaltje er boven te plaatsen en het vet laten druppelen op hun groenten die onderaan liggen voor de smaken te mengen met elkaar.
Afkoelen
Na het gebruik te maken van de airfryer kan je hem uitschakelen en laten afkoelen. Aangezien er geen olie gebruikt word of heel weinig, zal het afkoel proces veel sneller gebeuren dan een traditionele friteuse. Hierdoor kan je alles sneller opruimen en afkuisen voor het volgende gebruik.
Welke olie gebruik je in een airfryer?
Je kan gebruik maken van plantaardige olie zoals bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie. Wat je kan doen voor de smaken te verbeteren is een eigen kruidenmix toevoegen om zo de voorgebakken producten zoals frietjes extra smaak te geven. Als de producten die je gebruikt voorgebakken zijn is het toevoegen van olie niet nodig, je kan er wel altijd een lepeltje aan toevoegen en opschudden voor gebruik. Wil je zelf gemaakte frietjes maken kan je de voorgesneden frietjes kort koken in water en daarna met een lepel olie opschudden en vermengen om zo een krokante korst te verkrijgen.
I
s een airfryer aan te raden?
Als je niet over een oven beschikt maar toch graag op een snelle, gezonde en ecologische manier graag je eten wilt opwarmen dan is een airfryer een goeie keuze. Door een kleine oppervlakte te moeten verwarmen zal je minder gaan verbruiken en kan de hete lucht sneller verspreiden waardoor je niet moet wachten op het voorverwarmen. Als je grotere hoeveelheden in de airfryer steekt zal je aventoe je frietjes, kip, vlees en groenten wel moeten schudden om zo alles gelijkmatig te kunnen bakken. Door de temperatuur in te stellen kan je ook je producten gaan slowcooken waardoor ze ook sappig blijven, op deze manier zal het wel iets langer duren voor dat je gerechten klaar zijn.
Is een airfryer wel gezond?
Voor alle duidelijkheid een airfryer is gezond als je het op de juiste manier gaat gebruiken. Als je tijdens het gebruik weinig tot geen olie gaat gebruiken, zal je eten ook veel minder vet bevatten waardoor het een heel gezonde manier van koken kan worden. Het zal altijd gezonder blijven dan je eten in een fritketel te laten onderlopen in olie, maar dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid vetten en olie je zelf gaat toevoegen aan de producten die je zelf gaat marineren of klaarmaken.
Wat is het beste airfryer of heteluchtoven?
Beide machines zijn over het algemeen hetzelfde, het verschil zal hem namelijk liggen in de grote van de maaltijden. Als je een kleine portie wilt opwarmen van krokketjes of een aantal kippenbouten zou je al sneller gebruik kunnen maken van de airfryer die snel opgewarmt zal zijn en deze opdracht zonder problemen zal uitvoeren. Als je een grote ovenschotel wilt gaan klaarmaken of een portie voor heel het gezin wilt opwarmen dan zal je met de ruimte die een airfryer bezit niet toe komen, hiervoor zal een heteluchtoven beter van pas komen.
Om tot een conclusie te komen, er zit niet veel verschil op beide machines buiten het verbruik en de capaciteit die ze beiden aanbieden. Kleinere families of mensen dat opzichzelf wonen in een studio of op een appartement zouden perfect met een airfryer voldoende hebben. Heb jij een gezien van 4-6 mensen dan kan je beide overwegen, zo kan je voor de kleine snacks de airfryer gebruiken om zo kosten te besparen op de electriciteit en kan je met een hetelucht oven een grote schaal eten klaarmaken waar iedereen gelijkertijd van kan eten.
Kan je en magnetronmaaltijd opwarmen in een airfryer?
Zonder problemen kan je een opwarm maaltijd opwarmen in een airfryer. Je plaatst de maaltijd zonder verpakking in je airfryer en laat deze op een lage stand opwarmen, voor het heropwarmen van een maaltijd zou ik de temperaturen houden tussen 110-160 graden. Moest je voedsel toch wat droog zijn kan je altijd een lepel olie aan toevoegen of een beetje water onderaan de airfryer toevoegen zodat het eten licht kan stomen. Na een tiental minuuten zal je maaltijd klaar zijn voor op te eten.
Wat zijn de voor- en nadelen van een airfryer?
Voordelen van een Airfryer
Minder Vetgebruik
Het grootste voordel van een airfryer zal nogaltijd zijn dat je veel minder olie zal gebruiken in vergelijking met traditionele friteuses. Je kan dus nog steeds genieten van je knapperige voedsel maar met veel minder vet! Dit is natuurlijk een groot voordeel voor je gezondheid.
Gezondere Maaltijden
Doordat het vetgehalte wordt verminderd, kun je gezondere maaltijden bereiden zonder concessies te doen aan de smaak. Heteluchtfrituren behoudt de natuurlijke smaken van voedsel en zorgt voor een knapperige buitenkant.
Veelzijdigheid
Omdat je meer kan doen dan enkel frituren, zoals bakken, grillen, roosteren en braden is je airfryer multifunctioneel. Het zorgt ervoor dat je met maar gebruik te maken van één machine je veel kan klaarmaken in een korte tijd.
Snelle Bereiding
Door dat airfryers snel opwarmen zal het kookproces over het algemeen veel sneller verlopen dan met een traditionele friteuse. Als je dus weinig tijd bezit kan je nog steeds zonder de extra gevaren van olie een maaltijd klaar maken.
Eenvoudige Bediening
Door gebruik te maken van een eenvoudige bediening die iedereen kan hanteren kan je snel en gemakkelijk jouw recept volgen zoals het staat vermeld. Je hebt geen speciale opleiding of kennis nodig voor een airfryer te bedienen.
Minder Geuroverlast
Als je een traditionele friteuse gebruikt zal je sneller last hebben van de geur van olie, en de geuren van het frituren zelf die vaak nog uren nablijven en in je kleren zullen blijven hangen. Door dat de airfryer geen gebruikt maakt van al deze olie zal de geuroverlast niet meer aanwezig zijn.
Nadelen van een Airfryer
Beperkte Capaciteit
Aangezien je capaciteit van de airfryer niet heel groot is zal je maar een beperkt aantal eten tegelijkertijd kunnen bereiden. Voor het bereiden van grote hoeveelheden voedsel kan je dus best gebruik maken van een oven.
Textuurverschil
Hoewel de airfryer een lekkere knapperige buitenkant kan maken, kan het zijn dat de smaken en textuur van sommige maaltijden anders zullen zijn dan wanneer je ze op een traditionele manier zou klaarmaken. Olie kan ervoor zorgen dat de smaken variëren dus houd hier wel rekening mee.