Wat is een deegmachine?
Een deegmachine kan ook wel een keukenmixer of standmixer genoemd worden. Het is een elektrisch keukenapparaat waarmee we deeg gaan kneden en ondertussen ook verschillende ingrediënten erin vermengen. De machine bestaat voornamelijk uit een kom waar je de ingrediënten in gaat plaatsen en met behulp van zijn roterende arm met verschillende soorten accessoires zoals kloppers, deeghaken en gardes ga je alles mengen.
Door gebruik te maken van een deegmachine zal je veel makkelijker en minder arbeidsintensief deeg en beslag gaan mixen. Hierdoor zal je veel meer kunnen voorbereiden in een kortere tijd en zal je er geen arm pijn aan overhouden. Voor bakkers en hobby koks is dit een tool die regelmatig gebruikt kan worden. Door de verschillende snelheidsinstellingen kan je er slagroom mee kloppen of bijvoorbeeld het mixen van beslag.
Waar moet je op letten bij het kopen van een deegmachine?
Vermogen
Het vermogen van je deegmachine zal bepalen hoeveel deeg je machine aankan zonder te oververhitten. Hoe meer wattage je machine zal hebben, hoe krachtiger hij zal kneden zonder vast te komen zitten en op te warmen. Het is goed om na te gaan om de hoeveelheden deeg die je zal voorbereiden in te schatten zodat je ook weet hoeveel vermogen jouw deegmachine nodig zal hebben.
Capaciteit
Maak jij graag brood of gebakjes voor je familie en vrienden of bak je graag af en toe een brood voor jezelf in de ochtend? Als jij voor grote groepen deeg wilt maken is het handig om te kijken naar een grotere mengkom. Heb jij voldoende met een kleine portie deeg voor jijzelf en kindjes hoef je niet een al te grote mengkom te kopen.
Snelheden en instellingen
Door het kiezen van een deegmachine met verschillende snelheden krijg je ook meer flexibiliteit voor het bereiden van verschillende soorten degen en beslag. Elk recept is anders en ook de snelheid van het kneden zorgt voor een andere textuur.
Kwaliteit en materiaal
De kwaliteit en materialen van een deegmachine zullen ervoor zorgen dat je machine langer mee zal gaan. Het kiezen van een deegmachine gemaakt uit roestvrij staal is een goede keuze omdat het gemakkelijk is om schoon te maken en hierdoor zal hij langer mee zal gaan. Doordat het een machine is met veel kracht zal hij ook minder snel kapot gaan door de schokken.
Opzetstukken
Een deegmachine met accessoires zorgt ervoor dat het een veelzijdig apparaat wordt. Wil je hem voor meerdere gerechten gebruiken, moet je kijken of er accessoires zoals kloppers, deeghaken, gardes en eventueel andere accessoires uit voorkeur mee komen.
Veiligheidsvoorzieningen
Als je kinderen in huis hebt lopen kunnen veiligheidsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld een vergrendelingsmechanisme wel van toepassing zijn. Voor het beschermen van je deegmachine is het goed om te kijken of hij ook een overbelastingsbeveiliging heeft, deze zorgt er namelijk voor dat hij automatisch tot stilstand komt als hij in overdrive gaat.
Afmetingen en opslag
Als je weinig plaats hebt in de keuken is het beter dat je gaat kijken naar de afmetingen van je machine of de capaciteit van je mengkom aanpast. Je kan altijd de deegmachine in een doos steken en opbergen in je opbergruimte.
Reiniging
Voor het proper maken van je deegmachine kan kijk je na of je machine vaatwasmachinebestendige accessoires heeft, dit zal ervoor zorgen dat het sneller gaat. Heb je geen vaatwasser, kan je ook met vochtige doekjes de machine afwassen en met een sopje de andere onderdelen afwassen. Bij plakkerige degen kan dit eventjes duren en laat je deze beter eventjes weken in wat water en zeep.
Merk en reviews
Wat kan helpen met je zoektocht naar je ideale deegmachines is het bekijken van de recensies van andere mensen lezen en kijken welke voor- en nadelen zij delen. Als je toch twijfelt over welke machine, kan je ook altijd de bekende merken nemen aangezien deze herkend worden.
Welke soorten deeg kan je maken?
Voordat je begint met deeg te maken, moet je weten waarvoor het deeg zal dienen. Je kan verkennen tussen verschillende soorten deegsoorten zoals het maken van een zacht briochedeeg of het maken van een lekkere pizza deeg waar de korst zo knapperig is dat je hem bij de buren kan horen. Zo kan je zelf je vrienden en familie uitnodigen voor je pizza deeg te proeven door je pizzarette aan te sluiten en er een feest van te maken.
Hoe werkt een deegmachine?
Voorbereiding van ingrediënten
Zorg dat je de juiste ingrediënten met de nodige afmetingen klaarzet voor gebruik, die zal het proces vergemakkelijken. Je hebt nodig meel, water, gist, zout en eventuele extra's naar keuzen of die worden vermeld in je recept.
Bevestigen van de juiste opzetstukken
Maak gebruik van de voorgestelde opzetstukken zoals een deeghaak, klopper en garde. Als jij deeg wil gaan kneden zal je wellicht gebruikmaken van je deeghaak. De klopper zal gebruikt worden voor eventueel eieren of slagroom te kloppen. Gebruik dus het juiste instrument voor de juiste taak.
Toevoegen van ingrediënten
Voeg gelijkmatig je ingrediënten toe in de mengkom van de deegmachine, zorg er natuurlijk voor dat je ze op de juiste volgorde toevoegt. De verkeerde volgorde kan ervoor zorgen dat je mengsel begint te brokkelen of schiften en dat willen we voorkomen.
Instellen van snelheid en tijd
Afhankelijk van het soort deeg dat je wilt maken ga je de snelheid aanpassen. Het mengen van deeg begin je meestal op een lagere snelheid en ga je langzaamaan verhogen. Afhankelijk van wat je gaat en wat het recept aanbeveelt zal je met de snelheid kunnen spelen om de perfecte consistentie te bereiken.
Start het kneden
Het proces begint! Start de machine en laat de deeghaak langzaamaan draaien en kneden tot alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd. In het begin van het kneedproces ben je op zoek naar een elastische samenhangende textuur.
Controle op consistentie
Houd het deeg in de gaten terwijl de machine draait. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat extra meel toe. Als het te droog is, voeg dan wat water toe. Pas de consistentie aan totdat je het gewenste resultaat hebt.
Voltooi het kneden
Afhankelijk van wat je wilt maken laat je je deeg kneden tot het gewenste resultaat, eenmaal dat je de juiste consistentie hebt bereikt, haal je het deeg uit de mengkom. Probeer zoveel mogelijk deeg uit je kom en van je deeghaak te verwijderen.
Verdere bereiding van het deeg
Nu het deeg klaar voor gebruik is, volg je de instructies van je gerecht om tot een mooie taart, brood of een ander mooi eindresultaat te komen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een deegmachine?
Voordelen van een deegmachine
Tijdbesparend
Als je al gewend bent om deeg te kneden dan zal je zien dat met een deegmachine het kneden veel sneller en eenvoudiger zal gebeuren zonder extra inspanningen te moeten leveren. Het kneedproces zal ook consistent uitdraaien aangezien het op een vast tempo wordt uitgevoerd.
Eenvoudig in gebruik
Deegmachines zijn gemaakt om het deeg gemakkelijker te kunnen kneden, dus als je een beginner bent of weinig ervaring hebt met machines is dit geen enkel probleem. Een deegmachine is vanzelfsprekend om te gebruiken en snel aan te leren hoe je de machine kan bedienen. Als je toch twijfels hebt over het gebruik, kan je het gemakkelijk terug vinden in de gebruikershandleiding.
Consistentie in deeg
Door middel van degelijk uitgevoerde kracht en draaibewegingen zal de deegmachine ervoor zorgen dat je altijd een gelijke en consistente structuur zal krijgen in je deeg. Door dat de kwaliteit van je deeg zo hoog zal zijn zal dit ook reflecteren in je eindproduct.
Veelzijdigheid
Als je een deegmachine koopt met verschillende accessoires zoals een klopper of deeghaak dan kan je gebruikmaken van de machine op verschillende soorten manieren. Zo krijg je te zien hoe veelzijdig een deegmachine eigenlijk wel is omdat hij dingen kan uitvoeren zoals mengen, kloppen en kneden.
Minder fysieke inspanning
Het kneden van het deeg kan een grote inspanning leveren en last je kan er last van krijgen aan je armen en handen. De deegmachine zal deze lasten van je armen en handen afnemen waardoor je meer tijd hebt om de toppings van je gedegen voor te bereiden en dat zonder er spierpijn aan over te houden.
Nadelen van een deegmachine
Ruimte en opslag
Deegmachines kunnen door hun grote veel ruimte opeisen in de keuken. Als je een kleine keuken hebt waar je deze plaats niet voor hebt voorzien kan dit wel een probleem zijn. Als je bijvoorbeeld een opslagruimte hebt, kan je hem altijd na het proper maken opbergen in een doos en wegstoppen tot je hem terug nodig hebt.
Reiniging
De schoonmaak van een deegmachine kan tijdrovend zijn omdat we met plakkend deeg werken. Je kan altijd nakijken of je accessoires vaatwasserbestendig zijn om het kuisproces te versnellen. Als dit niet het geval is, kan je met een vochtig doekje de machine afwassen en de accessoires met een sopje afwassen tot alles proper is.